Тежка е ситуацията в Североизточна България, основно в областите Шумен, Русе, Силистра, като към настоящия момент има затворени първокласни пътища Русе – Шумен и от Шумен към Силистра, съобщи за bTV Лазар Лазаров, председател на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура”.

В Добрич е затворена цялата третокласна пътна мрежа за движение.

Преди час беше отворена магистрала „Хемус”, в участъка от Шумен към Варна за всички превозни средства.

"Ограничения се налагат поради факта, че има обаче открити пространства, много силен вятър, който образува снежна виелица, която затрупва пътното платно и ограничава видимостта почти до нула метра, което създава предпоставки за напускане на превозните средства от пътя и падането им в канавки. За да няма инциденти е ограничено движението, докато ситуацията се успокои, тогава ще влязат пътните машините, пътищата ще бъдат почистени и движението ще бъде ограничено", допълни Лазар Лазаров.

Възстановено е движението в област Търговище за леки автомобили.

За разлика от Северна България, в Южна България имаше проливни дъждове преди снега, което доведе до преливане на големите реки в региона и ГКПП "Капитан Андреево" беше залят с вода, което наложи неговото затваряне от граничните власти.

 

Движението е пренасочено през граничен пункт „Лесово”, съобщи Лазар Лазаров.

Шофьорите трябва да са много внимателни, дори при идеално почистен път има стичане на вода по пътното платно в следствие на топене на снега от химикалите, които се използват. На места това може да доведе до замръзване на повърхността и да се стигне до поледица и ако се кара с несъобразена скорост, може да се стигне до катастрофа.

Лазаров призова шофьорите да карат с по-ниска скорост, да тръгват със заредени резервоари и със зареден телефон и, ако стане инцидент - да се свържат на директния телефон 0700 130 20 или пък ако са със смарт телефони-  да ползват приложението на пътната агенция.

Затворени са проходите, които целогодишно се затварят – Троян – Кърнаре, Златишки. Има ограничения на останалите проходи за пътуване на товарни автомобили. Проходът на Републиката е отворен за движение за всички автомобили, остава ограничението на Шипка за товарни автомобили над 12 тона, Котел- Омуртаг по същия начин и Айтоския проход, каза още Лазар Лазаров.

Бедствено остава положението в Смолянско и частично в община Хасково. В Смолян, освен снега, и проливните дъждове усложниха ситуацията. Река Черна преля на няколко места в града. Най-пострадал е кв. "Устово".

Постепенно ситуацията в Рудозем се успокоява, а реките са почти на нормалните си нива. Въпреки това частичното бедствено положение в общината остава. С оттеглянето на водата се вижда и реалният мащаб на щетите – а те са огромни, за 1.5 млн. лева.