Плетачки от цялата страна се събраха на творческа резиденция в Калофер. До 14 август те ще продължат да създават своите шедьоври, които след това ще видим на 20-ото издание на Празника на калоферската дантела от 15 до 17 август . Освен със съвременни изделия, в трите дни на събитието ще се запознаем и с автентични модели от началото на миналия век. На специални демонстрации всеки посетител ще може да пробва таланта си в сътворяването на красота, а от творческия базар – да закупи оригинал. На финала на програмата ще присъства джаз музиката – Ангел Заберски трио ще озвучи с изпълненията си дефиле на модели от калоферска дантела.

С произход, свързан с брюкселската, калоферската дантела става основен поминък на жените в града в годините след Освобождението. „Тогава Калофер е напълно опожарен и унищожен. Предприемчивите калоферци изготвят план за възстановяване. Една от възможностите е жените да започнат да се занимават с плетенето на дантела, тъй като те са сръчни, точни, надарени с чувство за красота и естетика. Това е и наследство от гайтанджийството като занаят, който е било силно развит в Калофер.“ – разказа в интервю по bTV Radio Антоанета Първанова – председател на читалище „Христо Ботев – 1869“ и организатор на празника.

Така в първите години след Освобождението местните хора изпращат две момичета в чужбина, за да овладеят това изкуство и през 1910 г. в Калофер е създадено първото и единствено училище по дантела. До края на 40-те, когато то спира да съществува, в него са се обучили общо 1800 ученички. „Калоферската дантела е уникална със стила, който разработват жените тук. Тя е совалкова, по образец на брюкселската дантела. Правят я специфична мотивите, които нашите жени вплитат и с тях разнообразяват дантелата.“ – допълни Антоанета Първанова.

Калоферската дантела е толкова красива, че е наричана още „Бялата магия“. Тя е част от покривки за маса и покривала за легло, използва се за украса на възглавници и карета, а също и като част от облеклото, вплита се в кърпи. Сега в сградата, в която се смята, че е било Дантелното училище, гостува голяма международна изложба, представена преди това в Националния етнографски музей към БАН. Можем да я разгледаме при свободен вход всеки ден от 10 до 18 ч. Организаторите предвиждат догодина да представят още една експозиция.

В празничните дни ще има още няколко изложби, които ще бъдат открити след литургията за Голяма Богородица и водосвета за Празника на дантелата. Така ще можем да видим творби на старите майсторки – с автентични дантели, изплетени от жени през миналия век, някои от тях – много големи като размер. Ще бъде открита и експозиция с произведения от дантела, изработени по време на създадения преди две години кръжок. С произведенията си ще ни срещне и Елгина Величкова. Художникът Илия Янакиев ще покаже картини, повлияни от калоферската дантела. Вечерта в читалището ще бъде представен спектакълът „Бялата магия“, чийто автор Иван Колев работи в Националния музей „Христо Ботев“, а продукцията се реализира благодарение на доброволно набрани средства от цялата общност.

17-и август ще е посветен на самите плетачки. Тогава ще се проведе семинар с основна тема за пътя на дантелата от пораждането си до днес, а в дискусията след това ще бъде изготвен план за развитие на този занаят. „Има голям потенциал и за града, и за страната – и като специализиран туризъм, и като изкуство.“ – отбелязва Антоанета Първанова и акцентира върху новия дух на общност, който едва сега се формира около произведенията от дантела. „Навремето плетачките ревниво са пазели занаята, което е довело до създаването на тези уникати. С течение на времето обаче това отчуждава хората един от друг. Сега смятаме за своя мисия да обърнем нещата. „Резиденция Калофер“ е първата ни инициатива в тази насока – да разберат всички хора, че сме готови да ги приемем, да им покажем това, което имаме и което можем – и заедно да продължим от тук насетне. Защото това е изкуство, което заслужава да продължи да се развива. Общността започваме тепърва да я градим. За щастие срещаме много ентусиазирани хора, все повече хора ни се доверяват и ни помагат, така че ще продължаваме напред.“ След създаването на кръжок преди две години, миналата отвори врати Творчески център на калоферската дантела, а сега за първи път се провежда и резидентска програма.

Закриването на юбилейните 20-и празници ще бъде с концерт на Ангел Заберски трио. В програмата „JaZZ и стари дантели“ музикантите ще акомпанират на дефилето на модели със стари и съвременни приложения на дантелите. Как традицията продължава и дава перспективи във време, когато търсим автентичното, оригиналното и лично преживяното? „Напоследък се забелязва засилен интерес към истинските неща, направени с душа и сърце. Дантелата е едно от тях – тя въплъщава много от енергията на автора, затова и всеки модел е уникален. Дантелата символизира желанието на града ни за възстановяване и оцеляване. В нея са били въплътени много надежди. Много семейства и домове са изградени и издържани благодарение на дантелата и разцвета на старите майстори, чиито произведения са били продавани на много далечни места. Има изключителна символика в това изкуство.“ – описва значението му за съвремието ни Антоанета Първанова – председател на Народно читалище „Христо Ботев – 1869“.

Интервю на Светослав Николов: