Токът за бита може да поскъпне минимално в средата на годината с до 2-3%. Прогнозата е на експерт от комисията за енергийно и водно регулиране.

Шоково увеличение заради плавното освобождаване на пазара на електроенергия у нас не се очаква.

Очакванията са до края на годината постепенно и най-малките фирми да изберат сами от кого да купуват ток. Според експерти цената на свободния пазар е до 20-30% по-ниска. След добавянето на фиксираните мрежови такси и популярната "задължение към обществото" икономията се свива до около 10-15 на сто. И ако за индустриалните количества ток това е сериозно перо -за бита икономическият стимул е по- слаб.

Графики ток
(Photo: bTV)

При средна сметка от 50 лева на месeц годишно едно домакинство би спестило около 10 - 12 лева от разходите си за ток. Затова и не се очаква наплив от бита към свободния пазар. Световният опит потвърждава, че до 15 на сто от домакинствата избират сами доставчика си, но при вече работеща конкуренция.  А прогнозите са, че това у нас ще стане след 3 до 5 години. 

Управителят на пекарнa не смята да се втурне веднага към смяна на доставчика си на ток.

Опасява се, че вместо да спести пари, договорът за потребление на конкретни количества ток може да му излезе солено - притеснява се от неустойки, ако ползва по-малко или повече ток от договореното. 

Очаква се малки фирми като тази да излязат на свободния пазар постепенно до края на годината. Според експерти от КЕВР обаче това няма да доведе до шоково поскъпване на тока за бита.

Конкретни прогнози за цената на тока ще могат се правят след края на март - когато енергодружествата внесат заявленията си. А междувременно държавата трябва да е готова с механизъм за подпомагане на най-уязвимите.

От регулатора предупреждават, да се внимава за допълнителни такси в дребния шрифт на договорите и припомнят, че излизането на свободния пазар е безплатно.

Графики ток