Отоплителните дружества в София и Пловдив имат готовност да започнат новия отоплителен сезон, стана ясно днес.

Условията за цялостен старт на сезона са между 1 октомври и 30 април да има три последователни дни, в които средноденонощната температура да е по-ниска от +12°С градуса, както и прогноза за ниски температури в следващите 7-10 дни.

С валежи и днес И по-хладно

От „Топлофикация София” напомниха на клиентите си, че трябва да приключат всички ремонти по отоплението си и да запълнят източените инсталации. Потребителите трябва да отворят на максимална степен вентилите на радиаторите си, за да не се налага допълнително обезвъздушаване на отоплителните тела след пускане на отоплението.

Важно е също те да проверят уредите си за дялово разпределение. В случай, че дисплеят им е угаснал, клиентите трябва незабавно да потърсят съдействие от обслужващата ги фирма – топлинен счетоводител.

Топлофикационното дружество отбелязва, че детските градини, училищата и здравните заведения могат да поискат отопление по-рано, като за това е достатъчно директорът да изпрати писмено заявление в обслужващия топлорайон. По-ранно пускане на радиаторите може да има и в жилищни сгради, където има решение за това от Общото събрание на етажната собственост.

От „EVN Топлофикация” в Пловдив посочват, че всички абонатни станции на дружеството имат датчици за външна температура, които автоматично спират топлоподаването, когато температурата се повиши над нормативно приетите нива. При застудяване пък парното ще тръгне само.