Засилен контрол по пътищата заради поредицата от тежки инциденти тези дни.
В същото време министърът на транспорта Росен Желязков поиска нов закон за движение по пътищата. Темата за пътната безопасност е водеща на дискусия за новите правила за шофьорските курсове.

Утвърдените до сега 31 часа по кормуване да станат 456, а от тях 6 да станат задължително за управление извън населено място. 10 часа курсистът да се обучава на булевард с активно движение и 2 часа кормуване да полага в тъмната част на денонощието. Това са част от предложенията, които двама министри – на МВР и на транспорта, обсъждат заедно с експерти по безопасност от различно организации и държавни институции.

Обсъжда се и необходимостта  от нов закон, по което се постигна консенсус. Обсъжда се и нуждата от нови изисквания при обучението на шофьори от най- ранна детска възраст и въвеждането на електронна система за контрол по пътищата.

"Мисля, че до края на годината ще имаме предложения за системността, защото когато става дума за всеки един от отделните елементи, всяка институция спира дотам, до където са нейните правомощия. За да не бъда голословен, започвам от програмата за обучение", каза транспортният министър Росен Желязков.

"Ние изграждаме различни гъвкави системи за контрол, но трябва да вървим към промяна на поведението на водачите чрез осъзнаването на самите тях, че всяка една грешка води до загуба на човешки живот, вътрешният министър Младен Маринов.

Всеки един от участниците в дискусията изрази съмнения и разочарования в ситуацията до момента относно обучението на шофьори. Част от тях бяха свързани с това, че 80% от курсовете протичат само на няколко улици и курсистите нямат време да свикнат в разнообразна обстановка, както и други проблеми.

Не се намери общо решение, това е една от най-дългите дискусии. В последните години над 70 пъти се променят правилата за движение по пътищата и изискванията в тази сфера.