|
На живо

7
Pop-out player

Третата линия на метрото тръгва през следващата седмица

Влаковете първоначално ще са от „Хаджи Димитър“ до „Красно село“, до края на годината стигат до „Овча купел“

Третата линия на софийското метро е готова, по нея вече вървят тестово влакове и през следващата седмица ще бъде официално открита. Това обяви пред bTV началникът на „Метрополитен“ инж. Стоян Братоев.

Пътници ще могат да използват участъка от „Хаджи Димитър“ през Театър „София“, „Орлов мост“, „Патриарх Евтимий“, НДК, Медицинския университет, бул. „България“ до „Красно село“ – общо 8 км с 8 станции. Други 4 км с 4 станции от „Красно село“ до „Овча купел“ трябва да станат готови в края на годината.

По думите на инж. Братоев от началото на следващата година започва работа по следващите два етапа на третата линия – по бул. „Владимир Вазов“ и разклонението към „Слатина“.

Колко души ще използват новата линия? С уговорката, че прогнозата е в далечна перспектива, началникът на „Метрополитен“ посочи, че очакването е при пълното завършване на проекта на влаковете да се качват по 200 000 души, а само частта от „Хаджи Димитър“ до „Красно село“ ще е атрактивна за 60 000 пътници. Продължението в „Овча купел“ трябва да донесе още 30 000.

„Първоначално винаги се реализират 50-60%, първите 3 г. се реализират към 80% (…) Както беше навремето беше първата линия на метрото – започна с един малък пътникопоток, постепенно с удължаването нарасна и вече има над 220 000 пътници“, отбеляза инж. Стоян Братоев.

Ключови думи:
@