Турция свали руски самолет "Су-24" на границата си със Сирия.

Двамата пилоти са успели да капитулират. Единият от тях вече е заловен от туркменските сили в района, а другият все още се издирва.

Москва потвърди за инцидента, но настоя, че самолетът ѝ не е напускал сирийското въздушно пространство.

 
 
 
 
Руското министерство на отбраната, цитирано от ТАСС, обяви, че "Су-24" е катастрофирал в Сирия в резултат на обстрел от земята.

Машината е летяла на 6000 м височина само над територията на Сирия и това може да се види и от обективни средства за контрол, заяви ведомството.

Турските власти не съобщават чий е бил самолетът, но настояват, че са го предупредили 10 пъти, преди да го свалят.

Според Анкара сваленият самолет е бил в турското въздушно пространство в продължение на 5 минути. Бил е свален от турски Ф-16.

Су-24
(Photo: Reuters)

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е бил осведомен за станалото, а премиерът Ахмет Давутоглу заяви, че е поискал консултации с НАТО, ООН и засегнатите страни.

Първите кадри от инцидента показват как самолетът се гори във въздуха, а останки падат в планинска верига от сирийската страна на границата, в провинция Латакия, района на село Ямани. 

Турция свали самолет до границата си със Сирия
(Photo: Twitter)

Турският премиер Ахмет Давутоглу нееднократно предупреди Москва, че при евентуално неправомерно навлизане в турското въздушно пространство, Анкара ще действа съобразно правилата за реакция на въоръжените сили.

 
 
 
 

Русия започна военна кампания в Сирия през септември. Според Москва силите им се целят само в „терористи” и техни цели. По данни на западни експерти обаче руските изтребители водят кампания срещу сирийските бунтовнически групи, подкрепяни от Запада.