От началото на февруари автобуси експериментално ще возят ученици до две училища в центъра на София – 18 СУ „Уилям Гладстон“ и 32 СУ „Св. Климент Охридски“. „След направено анонимно анкетно проучване е установено, че над половината родители водят децата си на училище с личен автомобил. Желание за включване в пилотния проект са заявили родителите на 70 деца. Това са поне 40 автомобила по-малко всеки ден в центъра на София. В момента, в който стартираме тези две лини, интересът вероятно веднага ще се увеличи и ефектът ще бъде по-голям.“ – каза пред bTV Radio столичният заместник-кмет по транспорта Кристиан Кръстев. Маршрутите са разработени от „Зелена София“ съвместно с ирландска технологична компания.

Ученическите автобуси ще тръгват от X ДКЦ в 7:39 ч. и в 7:44 ч., ще преминават по основни булеварди като „Александър Стамболийски“, „Вардар“, „Христо Ботев“, „Тодор Александров“ и „Константин Величков“, за да стигнат до училищата. „Маршрутите са съобразени с това да може от периферията на центъра към училищата да се събират децата, които биха се качили на този транспорт. Така автомобилите на техните родители няма да навлизат в централната градска част. По този начин ще намалим концентрацията на автомобили и, съответно на вредни емисии, ще се повишат екологичните норми в центъра на града.“ – коментира Кръстев.

Дължината на двата маршрута е почти 10 км, а работата на линиите ще струва по-малко от 2000 лв. за целия тестов период. Пътуването ще е с билет или карта за градския транспорт, като родителите ще могат да придружат децата си. Във всеки автобус ще има училищен надзирател, за да е сигурно, че децата пътуват в приятелска и подходяща среда, посочи заместник-кметът по транспорта. Той каза, че при ефективност на мярката на Столичния общински съвет ще бъде предложена за одобрение по-широка и масова програма, която да обхваща не само училищата в центъра. „Целта е да намалим вредните емиси, да повишим пътната безопасност и да облекчим родителите, като осигурим надежден, бърз и концентриран транспорт до училищата.“ – каза Кристиан Кръстев.

Заместник-кметът по транспорта посочи, че пускането на експерименталните училищни автобуси е част от политиката за развитие на масовия градски транспорт. През тази година напълно ще бъде обновен тролейбусният парк, 90 % от автобусите по улиците са нови, ще бъдат доставени 30 електробуса, ще се подпише договор за доставка на 25 трамвайни мотриси. „Ще стартира иновационна програма за градски трансорт при поискване, ще се работи за зелени коридори и нискоемисионни зони.“ – описа следващите стъпки Кристиан Кръстев.

Интервю на Светослав Николов: