Разрешава се извършването само на практически присъствени дейности на учениците от 5. до 12. клас и на студентите, които не могат да се проведат в електронна среда, а останалите им занятия остават онлайн до 31 януари.

Това беше решено на работно съвещание при премиера Бойко Борисов с министри и представители на  Националния оперативен щаб и на ваксинационния щаб.

Здравният министър Костадин Ангелов докладва на премиера, че епидемичната ситуация в страната продължава да се подобрява.

Той отбеляза, че в лечебните заведения се отчита трайна тенденция за намаляване на използваемостта на болничните легла както в интензивните отделения, така и извън тях. Броят на излекуваните също категорично остава по-голям от броя потвърдени нови случаи на дневна база.

Въз основа на данните министърът на здравеопазването предложи да се разреши присъственото провеждане на определени практически дейности и изпити за учениците от 5. до 12. клас и на студентите във висшите училища, но обучението им в електронна среда да продължи до 31 януари.

Ще бъде подготвен списък с точно посочените практически занимания, които по изключение ще се извършват присъствено.

„Относно другите противоепидемични мерки в страната считаме, че те трябва да продължат да действат до края на месец януари“, категоричен бе Ангело

„Данните от последните седмици са отговор на всеки, който казва дали са ни били правилни и навременни така наложените точни мерки“, отбеляза Бойко Борисов.

„Голям плюс е и че децата ходят на ясли, детски градини и на училище до 5. клас, за да не губят своите навици“, смята той.

Премиерът добави, че предстои да се разгледат различни варианти за възстановяването на класните занятия при по-големите ученици от 5. до 12. клас.