Учениците от 7-ми и 12-ти клас се явяват на матура по български език и литература днес.

Малко след 5 ч. тази сутрин в присъствието на образователния министър Меглена Кунева беше изтеглен изпитният вариант за зрелостниците. Тя им пожела да се възползват максимално от честния и справедлив избор, който им се предлага. По думите ѝ всичките усилия на министерството са, за да могат учениците, които се явяват на изпити днес да имат добър старт и честен старт.

Изпитът започва точно в 8 ч. и продължава четири часа.

В 10 ч. пък започва изпитът на седмокласниците. Те ще трябва да отговарят на 25 тестови задачи и да правят преразказ на непознат текст с дидактическа задача.

Малко над 52 хил. зрелостници се явяват на матурата днес. Тя се провежда в 4000 зали в 625 училища, а квесторите са над 10 хил.

Бивши просветни министри искат е-матура на няколко датиСергей Игнатов и Тодор Танев подкрепиха протеста на студентите с отрязани стипендии

Министерство на образованието взема драконовски мерки за сигурност, за да се избегне всяка възможност за преписване или манипулации на държавния зрелостен изпит.

Столичната Втора английска езикова гимназия „Томас Джеферсън” е едно от училищата, в които са разположени камери, както и монитор, свързан с център за наблюдение, който се намира в МОН.

Има и наблюдение на всички 28 инспектората. Ако се забележи нещо необичайно, камерите предоставят опция за увеличение, за да се види какво се случва в залата.

Помощник-директорът по учебната дейност във Втора английска – Веселина Иванова, коментира пред камерата на „Тази сутрин”  по bTV, че за първи път тази година са били поставени идентификатори във всяка изпитна зала; било е определено и идентично място за всеки зрелостник.

МОН иска съдействие от Цацаров, за да се пресекат злоупотреби на матуритеТо е свързано най-вече с това в социалните мрежи да се предлагат решени тестове срещу заплащане

Освен това е забранено влизането и излизането от сградата.

Въпреки засилените мерки за сигурност вече има слухове, че отговорите за изпитите струват 200 лв., както и спекулации за някои от въпросите в социалните мрежи.