Увеличава се пешеходната зона по бул. "Витоша" в участъка от ул. "Алабин" до бул. "Ал. Стамболийски" в София, съобщи БТА. 

Предложениете е внесено от зам.-кмета по транспорта Евгени Крусев и главния архитект на София Здравко Здравков и беше прието с 37 гласа "за", 9 "против" и 11 въздържали се.

Това решение е стъпка напред в превръщането на София в град на хората. Целта ни е трафикът в центъра да бъде минимален, тоест хората да бъдат обезкуражени да използват личните си автомобили в централната част, коментира пред журналисти зам.-кметът Евгени Крусев.

Относно упреци на част от общинските съветници, Крусев посочи, че не приема доводи против обособяването на пешеходна зона в центъра, където има две линии на метрото, пет линии на трамваи и два подземни паркинга. Така продължаваме естествената пешеходна ос по бул. "Витоша", свързвайки я с площад "Света Неделя" и с археологическите разкопки там, които разкриват хилядолетната история на София, добави Крусев.

Главният архитект на София Здравко Здравков посочи, че работят по създаването на система от пешеходни маршрути и това парченце е част от една обща генерална схема. Анализът ни показа, че основният паразитен трафик през центъра преминава от запад на изток и той трябва да бъде изнесен от центъра, каза Здравков.

Съветниците приеха още да бъде обособена "успокоена зона" с ограничение на скоростта до 30 км/час, изграждане на велоленти в карето между ул. "Алабин", бул. "Христо Ботев", бул. "Васил Левски", бул. "Цар Освободител" и ул. "Леге", както и изграждане на велоалеи по бул. "Монтевидео" и бул. "Овча купел".

Пешеходна зона става и ул. "Георг Вашингтон" - в участъка от ул. "Трапезица" до ул. "Пиротска", решиха още столичните общински съветници.

 Пешеходните зони ще бъдат обособени от 1 март 2018 г., а "успокоената" - до два месеца.