От днес срокът за плащане на сметките за електроенергия от страна на битовите потребители се удължава на 30 дни. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова на извънреден брифинг в Министерски Съвет относно допълнителните мерки в помощ на потребителите на ток във връзка с извънредното положение.

Няма потребители, на които да е спряна електроенергията поради неплащане на сметки в извънредно положение, добави тя.

"70% от сметките на битовите потребите са платени без забавяне, 26% са плащания в рамките на удвоения период – вместо 10 на 20 дни, което дава добри възможности и показва, че работи тази мярка и дава ефект", обясни още енергийният министър.

До момента са сключени над 10 700 споразумения, свързани с разсрочване на сметки за ток, добави министърът на енергетиката.

Мярката с удължаване на плащането на сметките ще важи само за срока на извънредното положение.

„Призовавам битовите потребители, които имат затруднения с плащанията след извънредното положение, да се обърнат към електроразпределителните дружества, които имат опции да сключат индивидуални споразумения за разсрочено плащане, ние ще помолим колегите да бъдат отзивчиви“, допълни Петкова.

Ще се оскъпи ли токът след либерализацията на пазара?

За първото тримесечие на годината НЕК е с положителен финансов резултат от 13 милиона лева, а 2019 г. ще приключи с 1,260 млн. лева загуба. През 2014 г. НЕК имаше загуба от над 40 милиона лева, припомни Петкова. НЕК е обществен доставчик, тази му функция е различна от производител и търговец на електроенергия. До либерализацията на пазара на електроенергия НЕК ще продължи да изпълнява функциите си, увери министърът.

От първи юли 2020 г. трябваше да има либерализация на пазара, но кризата промени настоящата ситуация и може би ще се наложи този процес да бъде отложен за известно време. Сега най-важната ни задача е да гарантираме сигурността на доставките за потребителите така, че да им се облекчи ежедневието. Либерализацията е необратим и неизбежен процес, вероятно ще бъде отложена с няколко месеца. Според европейските ни ангажименти това трябваше да се случи отдавна назад във времето.

Тя коментира по-високите сметки за парно през март.

КЕВР вече е стартирала проверка на по-високите сметки за парно през март. Консумацията е била по-високо, защото хората остават в своите домове, затова сметките за парно са били и по-високи, обясни Теменужка Петкова.
"Росатом" потвърди своя интерес да участва в АЕЦ "Белене"

Големите енергийни проекти също търпят изменения, при АЕЦ „Белене“ има промени в цялата процедура с оглед спазването на мерките за неразпространение на вируса. Но нито един от големите проекти не е спрял, добави тя.

"Преди дни са били подписан и споразуменията за конфиденциалност с петте компании-кандидатки за централата, като всичко е станало онлайн. В рамките на това споразумение им изпратихме документ с информация, важна за потенциалните преговарящи, за да могат да подготвят офертите си. Срокът за тези оферти, обаче, ще започне да тече от момента, в който можем да осигурим физически достъп до информационната зала на проекта", поясни Петкова.
„Балкански поток“ се строи, но изостава от график

„Балкански поток“ и интерконектора „Гърция – България“ вървят, няма спиране на проекти, няма забавяне на срокове, но всичко зависи как ще се развие кризата с коронавируса, обясни министърът на енергетиката.

"Към момента топлофикациите правят преизчисления на цената на парното от 1 август 2019 до първи март 2020 г., по Закон срокът, в който КЕВР трябва да излезе с решението си, е 30-дневен. Колегите от Комисията работят целенасочено и няма да се изчака този 30-дневен срок. От страна на Булгаргаз също са в ход изчисленията на сметките, така че да се върнат парите на клиентите, платили по-високата цена. Официално срокът за това е до 31 май 2020 г.", заяви още министър Петкова.