Три ключови места в коритата на софийските реки ще бъдат сцени на първото издание на фестивала „Реките на София“ този уикенд. От тук нататък ще им обръщаме повече внимание, тъй като вече сме видели в ярка светлина богатството, с което разполагаме. „Това е първата стъпка от дългосрочната ни инициатива за приобщаване на софийските речни корита към активната градска част. Идеята на фестивала е да преобърне общественото мнение – сега негативно настроено към тези пасивни пространства – като покаже, че в тях може да се случи нещо като в линеен парк. Ще има спорт, музика, арт инсталации, лодки, програма за деца. Тестваме почвата и опипваме какво е възможно да се случи в тези пространства и какво би се харесало на хората.“ – коментира пред bTV Radio ландшафтен архитект Мартин Янков, създател на фондация „Колективът“, организатор на събитието.

На Перловска река между Орлов мост и Националния стадион „Васил Левски“ програмата в двата дни ще е от 11 до 21 ч. Стените на коритото ще бъдат преобразени в галерия на открито с изложба на плакати на десетима визуални артисти и дизайнери, ще бъде поставен и колаж. Артистите се включват в диалога за изоставените реки на София, разсъждавайки върху въпросите какво прави едно пространство място, по какъв начин публичните пространства са част от ежедневието на хората, каква е ролята на гражданите в създаването на публичните места. Ще има три зелени зони. Зона „Зелена стена“ е арт инсталация от декоративен мъх и дървени елементи с места за сядане, разговори и снимки, пред която най-оригиналната снимка ще спечели подарък.  В Зона „Офис на открито“ ще научим какви растения можем да гледаме вкъщи. В зона „Градски приключения с растения“ ще има ателиета за декоративна стойка с въздушно растение. Инсталация „Кораби в Перловска река“, фитнес тренировка на открито, скоростно бягане са също в програмата на тази локация. Там също така ще се поднасят храна и напитки. В събота от 16 ч. до 20 ч. ще слушаме музика с Marble Souls, а от 20 ч. до 21:15 ч. ще има концерт на IVA. На 27 септември следобед ще танцуваме с DJ MOMO и DJ Zion, а от 20 ч. до 21:15 ч. ще слушаме Y Jazz Quartet с Велека Цанкова.

В коритото на Владайска река при Лъвов мост в събота в 9 ч. ще се проведе бягане на 5 или 10 км по маршрута Лъвов мост – бул. Житница – Лъвов мост. Участието е безплатно, a записването – задължително. Ръчно изработени килими, обединяващи абстрактната естетика с традиционни техники ще бъдат окачени над реката, а на чаша домашен чай с лавандула и мента производителите ще разказват за умното пазаруване и инвестициите в устойчиви решения за дома. Артисти ще рисуват със спрей върха пана от фазер. И в двата дни на фестивала ще има „Битака базар 14“ като всеки може да донесе запазени или нови дрехи, обувки и аксесоари, за да рециклираме повече и да мислим за природата. Ще има и щанд със сувенири. На 26 септември от 16 ч. до 20 ч. ще танцуваме с Retromotion, а на 27 септември – с музиката на Selector Stazz и DJ Santo Domingo.

На Владайска река до ул. „Три уши“ ще има ателие за рисуване, визуална дискусия „Как си представяме реката“, с Бате Енчо деца ще изработват кукли и създават истории в работилницата „Късани приказки“. На 26 септември ще бъдат прожектирани български и чуждестранни късометражни филми.

Толкова много съмишленици, подкрепящи идеята, не е нещо неочаквано за организатора Мартин Янков: „Когато има добра идея, която се възприема позитивно от всички, много лесно намираш съучастници в инициативата. Не бях изненадан от интереса на организации да се включат. В София има страшно много млади и активни граждани с огромна енергия, знания и потенциал да правят нещо заедно. Нашата идея е да ги събираме и обединяваме около общи инициативи, които подобряват градската среда, живот и култура.“

Фестивалът е отправна точка към дълга дискусия и вземане на важни решения за бъдещето на града. „Той е само първата стъпка в тази наша инициатива. След това ще съберем група от млади експерти от различни дисциплини – архитектура, градоустройство, изкуство, социология – с които да направим работна група, в която да мислим върху продължението на инициатива, върху следващите малки стъпки, с които реките биха могли да се приобщят към градската среда. Трябва да се обсъдят въпросите за точки на достъп, обезопасяване, осветление. Ще мислим не само върху концепции, но и върху конкретни решения реките малко по малко да станат по-активна част от града ни, защото със сигурност имат този потенциал. Просто е нужно колективно мислене, за да открием решенията на проблемите, които съществуват в момента.“ – каза още инициаторът на фестивала „Реките на София“.

Интервю на Светослав Николов: