Земеделските стопани ще бъдат облекчени в процедурата при сключване на еднодневните трудови договори. Това съобщи в Русе зам.-председателят на социалната комисия в парламента Светлана Ангелова (ГЕРБ), цитирана от БГНЕС.

Текстовете, съгласувани с министрите на земеделието и социалната политика, предвиждат земеделският стопанин да може сключи този вид договор най-късно в последния ден на съответния месец. Отработените часове ще се отбелязват в специално изработени трудови книжки и талони.

В момента Кодексът на труда изисква еднодневният трудов договор да се сключи в началото на работния ден и да бъде регистриран в неговия край. В същото време при кампанийна работа понякога са необходими над 100 или 200 работника, което е затруднение, казват земеделските производители.

Еднодневните трудови договори вече дават дефектиВъпреки плюсовете, ежедневното договаряне не е лишено от недостатъци

В началото на работния ден работодателят ще предоставя на работника отрязък от талона. Другата част ще бъде съхранена от работодателя след прикрепяне към трудовия договор. Всеки ден ще се изготвя протокол по образец, където ще се посочва дата на полагане на труда и броя на наетите работници.

Всеки ден ще се изготвя протокол по образец, където ще се посочва дата на полагане на труда и броя на наетите работници.

„Лицата, сключили такъв договор, не се лишават от социални помощи и не се прекратява регистрацията им като безработни лица, ако са такива”, посочи Ангелова.

Целта на еднодневните трудови договори е да се намали сивият сектор в земеделието. Те са преди всичко за наемане на нискоквалифицирани работници за ръчна обработка и прибиране на земеделската продукция от полето, като те се сключват от регистрирани земеделски стопани за събиране на плодове, зеленчуци, лавандула, розов цвят и др.

За период от близо една година в България са сключени близо 200 000 еднодневни трудови договора.