Концерт без прецедент ще зарадва почитателите на класическата музика у нас тази есен. След грандиозния успех в Германия за първи път у нас ще чуем как 16 пианисти свирят на 8 рояла. Концертите са в Пловдив (зала „С.И.²Л.А.“, 16 ноември), София (Зала 1 на НДК, 18 ноември), Велико Търново (Дворец на културата и спорта „Васил Левски“, 21 ноември) и Варна (Дворец на културата и спорта „Варна“, 23 ноември). „Концерт на 8 рояла“ е едно от закриващите събития в програмата на „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“ и ще обедини четирите града, финалисти в надпреварата.

Идеологът и създател на проекта е българинът проф. Томислав Байнов, който от години гради впечатляваща кариера на германската и световната музикални сцени.  Солистите идват от девет различни държави: България, Германия, Италия, Русия, Канада, Корея, Япония, Словакия и Филипините. С реверанс към почитателите на класиката диригентът Григор Паликаров и музикантите са подготвили  вълнуващо емоционално пътуване с композициите на Карл Орф, Джоакино Росини, Карл Черни, Рихард Вагнер, Дариус Мийо, Джордж Гершуин и други.

„Музиката е международен език, който обединява хора от различни региони и с различни култури, но този универсален език позволява те да се съберат два дни преди проекта, да репетират, да постигнат чудесен резултат и да го представят на българската публика.“ – обясни Григор Паликаров. На сцената на концертите ще бъдат 8 рояла с по 88 клавиша… „Тъй като роялът е многогласен инструмент, той може да се състезава със звука на оркестър. В случая всеки роял ще бъде оркестър сам по себе си. Изпълнителите, които са със доказано качество, могат да си „играят“ с тембъра на рояла. Ще постигнем многогласие и оркестров звук и ще търсим темброво разнообразие.“ – описа естеството на работа диригентът Григор Паликаров.
Интервю на Светослав Николов:
 
Създателят на проекта „Концерт на 8 рояла“ е българският пианист и педагог проф. Томислав Байнов, който заедно с още шестима свои колеги основава Клавирен ансамбъл „Байнов“ през 1989 г. Център за изявите на състава е Южна Германия, но много скоро популярността му става и международна. Особено атрактивни са телевизионните им участия. Репертоарът им обхваща както специално написани творби за четири и повече ръце, така и аранжименти на някои от най-популярните класически пиеси. Клавирен ансамбъл „Байнов“ е записал няколко изключително запомнящи се програми: „Шест ръце на едно пиано“, „Повече от 8 пиана“, „Пиана и перкусия“, „На живо в Люцерн“, „Карл Черни: Концертни квартети“. Специалитет на ансамбъла са изпълнения на творби на шест ръце, но на един роял, или на 11 или 12 ръце на две пиана, пиеси за повече от 8 пиана, дори до невероятния оркестър от 25 пиана
 
„Убедени сме, че „Концерт на 8 рояла“ е събитие с голяма културна значимост, което ще предизвика сериозен интерес и отзвук в медиите, почитателите на класическата музика и цялата ни културната общественост.“ – споделят от организаторите  на събитията „Класик Стейдж Ентъртейнмънт“. bTV Radio е медиен партньор.
 
Билетите вече са в продажба в мрежата на Eventim тук, както и на каси в съответните градове.