Пенсионерите през тази година ще бъдат малко повече от миналата. Това показват анализи на Националния осигурителен институт. А условията за пенсиониране се затягат за всички.

През тази година Чавдар, който работи в столично читалище, ще навърши възрастта за пенсия за мъжете. Тя е с 2 месеца по - висока, т.е. 63 години и 10 месеца.

Възрастта за пенсиониране на жените от най-масовата , трета категория труд, също се увеличва с 2-ва месеца.

Увеличава се и стажът за двата пола. Ако не ви достига стаж, може да си купите до 5 години. Годините, в които сте учили висше, също могат да се купят.

Цената се запазва - 1 месец струва 74 лева и 76 стотинки. Ако пък имате достатъчно стаж, но не и годините за пенсия, може да се пенсионирате година по-рано, но с намалена пенсия.

Пенсии
(Photo: bTV)

От тази година с 2 месеца се увеличава и възрастта за пенсиониране на хората, работещи при тежки условия. Стажът за тях обаче се запазва, както и точковата система. Ще получават пенсия от НОИ, ако не са придобили право на професионална от частен фонд. Възраст за пенсия се въвежда и за полицаи и военни.

И още - смяна на 3-те години преди 97-ма, от които зависи размерът на пенсията, ще може да се прави само през първата година след пенсионирането.

Сроковете, в които може да се обжалва разпореждане на НОИ за пенсията се съкращават - от 3 на 2 месеца.