Двама митрополити – Анфилохий – на Адрианопол и Киприан – на Стара Загора, служат на днешния празник на български и гръцки език в българската църква „Св. великомъченик Георги“ в Одрин.

За пръв път в храма пее и хорът на храм-паметника „Св. Александър Невски“.

Да се пее на български в одринската църква е голям пробив за българската дипломация, тъй като до момента, за последните 13 години, откакто храмът е възстановен, в нея се пее само на гръцки. Това предизвикваше напрежение сред тракийските българи, които освиркваха гръцките свещеници.

Всички православни църкви в Турция са под шапката на Вселенския патриарх Вартоломей. За да служи високопоставен български свещеник в Одрин, е необходимо и изрично разрешение на патриарха. Затова вчера владиката на Стара Загора отиде в Истанбул за лична среща с него.

Българската църква в Одрин
Снимка: bTV

За последната година българската държава е инвестирала на 50 хил. лв. в поддръжката на храма.

На днешния най-голям християнски празник в Турция специално в българската църква ще влезе и кмета на Одрин Реджеп Гюркан.

В другата българска църква в града – „Св. св. Константин и Елена“, Вселенският патирарх е забранил да се служи заради издигнатия там паметник на Антим I.

Вижте повече във видеото:

Гергьовден в Одрин празнуват и турските цигани, за тях това е най-големият празник (Хидрелез). Те танцуват по улиците и прескачат огньове цяла нощ.

Вижте във видеото: