С човека-феномен, който чете мисли, Лиор Сушард, ще ни срещне Георги Тошев в първия филм от новия сезон на „НепознатиТЕ“ по bTV – в събота, на 9 декември от 12:30 ч.. В следващите седмици ще можем да видим киноразказ за Невена Коканова, както и двусерийния филм за Соня Йончева, а в последните часове на тази година ще станем съпричастни на таланта на Емил Чакъров. Чрез киноверсии на част от тези филми, книга на Георги Тошев и ред други събития, разказите от телевизионния екран ще присъстват в цялата палитра на културния живот на София.

В началото на новия сезон на „НепознатиТЕ“ ще обогатим представите и знанието си за света чрез Лиор Сушард, който има уникалния талант да чете мисли. Това го прави голяма знаменитост в световен мащаб и желан гост на редица звезди. И Георги Тошев е омагьосан от таланта му: „Самият аз не вярвах, но когато с оператора Румен Василев пристигнах в Тел Авив и ни отведоха в офиса на Сушард, не можех да повярвам на това, което ни се случи. Той чете мисли! Той успя да разгадае за мен неща, които няма как да знае… След това проведохме изключително любопитен разговор и за нещата край нас, за процесите в света, в обществата и между хората. Той е много мислещ, дълбок и забавен човек. Човек, който непрекъснато се развива и полага системни усилия да върви напред.“ Затова и Барбра Страйсенд го кани на своя юбилей, Лари Кинг го нарича „най-интересния събеседник“, а Леонардо Ди Каприо и Дженифър Лопес са негови близки приятели. Във филма, който ще видим в „НепознатиТЕ“, са включени дори заснети с мобилен телефон кадри от частно парти на Джей Ло.

Със своето шоу Лиор Сушард ще ни плени на 19 и 20 декември от 19 ч. в Народен театър „Иван Вазов“.

На 16 декември в „НепознатиТЕ“ ще се състои премиерата на телевизионната версия на новия филм на Георги Тошев за Невена Коканова. През тази година се навършват 80 години от рождението й. Киноверсията на „Невена Коканова. Пътуване“ ще е с премиера на 13 декември от 18:30 ч. в кино „Одеон“. Филмът ни предлага безценни кадри и находки като свидетелства на Въло Радев и интервю на Невена Коканова с Емилиян Станев непосредствено след снимките за „Крадецът на праскови“. През декември кино „Одеон“ ще ни предложи панорама с нейни филми. Преди това в литературен клуб „Перото“ колеги и почитатели на актрисата ще се съберат за премиерата на книгата на Георги Тошев за нея „Години любов“ в две издания – стандартна и луксозна. По време на събитието ще видим непоказвани до момента кадри от живота й. На 14 декември от 18:30 ч. в Сатиричния театър ще бъде открита изложбата „Невена и Сатирата“.

След премиерата на „Киномания“ на „Соня Йончева. Sempre Libera“, в два телевизионни епизода на „НепознатиТЕ“ ще видим разказа за световната звезда на операта, тръгнала от Пловдив с подкрепата на своето семейство и на преподавателката си, за да завладее със своя талант и интелигентност абсолютно всички оперни сцени. От думите на майка й: „Работех като чистачка. Просто трябваше да оцеляваме.“ до признанието на колегите й днес: „Тя държи целия свят в ръцете си.“, Соня Йончева не си поставя цели, които биха скъсили хоризонта й, а извървява спокойно своя път в живота и се учи от всяко преживяване.

На 30 декември „НепознатиТЕ“ ще ни срещне с гения на Емил Чакъров. В едночасовия филм има много музика и са разказани житейските премеждия на музиканта. Филмът съдържа и свидетелства на световно известни личности, разказа в студиото ни Георги Тошев. Киноверсията на „Последният концерт“ ще бъде показана на 6 декември от 18:30 ч. в кино „Люмиер Лидл“. Филмът почита маестрото, проправил пътя на много български диригенти, откривател на Васко Василев, Веско Пантелеев-Ешкенази и Александрина Пендачанска. Режисьор и продуцент е Георги Тошев, а екипа допълват още Аглика Карастоянова, Ема Константинова и Румен Василев. Ще видим свидетелствата на Анна-Томова Синтова, Стефка Евстатиева, Георги Йорданов, Матиас Вогх, Зелма Алмалех и др. Предния ден, на днешния 5 декември, началото на Новогодишния музикален фестивал дава фотоизложба за Емил Чакъров, която ще бъде разположена във фоайето на вход А4, а откриването е от 19 ч. Посветено на своя създател, това издание на фестивала е под мотото „Музиката е енергия“, за да изрази ясно характера на твореца. На екрана на „Люмиер Лидл“ ще бъдат показани записи на диригента, реализирани през първите четири години на фестивала – Чайковски – симфонии № 4 и № 5 (7 декември от 18:30 ч.), Верди – „Реквием“ (8 декември от 16:00 ч.), Бетовен – Симфония № 9 (10 декември от 18:30 ч.) и Хайдн – оратория „Сътворението“ (11 декември от 18:30 ч.). На 12 декември от 17 ч. в Литературен клуб „Перото“ ще се състои среща-разговор с участието на цигуларя Минчо Минчев и други колеги и съратници на Емил Чакъров, а от 18:30 в „Люмиер Лидл“ ще видим двете части на филма „Като дъх музика“ на режисьора Светла Фингова, оператора Борислав Илиев и сценариста Екатерина Дочева.

На 16 декември Лив Улман, която Георги Тошев среща това лято в Осло, ще навърши 80 години. Ще си припомним документалния филм „Къщата на спомените“. За него легендарната норвежка актриса за първи път отваря малката си ваканционна къща край Осло, за да посрещне снимачен екип. В прегръдката на природата и спомените Лив намира покой, връща се към вълнуващи роли и срещи, белязали живота й, към всички онези неизбледняващи шедьоври, които са я променили.

Догодина „НепознатиТЕ“ ще отпразнуват 10 години, събирайки участници от страната и света. „Сбъднах голяма част от мечтите си да се срещна с моите кумири – личности, които променят света. Разказвам техните истории, които са ме вдъхновявали, защото се надявам да вдъхновят и другите. Това е важен етап от моя живот.“ – споделя Георги Тошев. Той е изкушен от предложението да напише книга за случилото се зад кулисите на предаването със снимки от процеса на създаването на епизодите.

Тези личности ни дават добра посока в живота. „За мен е много важно да изберем светлата или тъмната страна. Много често тъмната ни тегли. Невена Коканова ми беше казала: „Когато избираш светлата страна на живота, той ти се отблагодарява. В тъмната само се бориш.“ Аз съм благодарен за моите срещи и моите уроци. А на Невена Коканова съм благодарен за това, че ми показа как трябва да се отнасяш в ситуации, когато си нежелан… Усмивката, дистанцията, това, че можеш да простиш. Да обичаш е всичко. Нейният път е щастливата приказка, че човек с любов може да успее.“ – казва с благодарност Георги Тошев.

  • Интервюто на Светослав Николов с Георги Тошев можете да чуете чрез бутона „Аудио“.