С парад и демонстрация на военна техника ще бъде отбелязан в София Денят на храбростта и празник на Българската армия – 6 май. С присъствието си ще засвидетелстваме своето уважение към хората, които пазят страната ни и съюзниците от НАТО, ще видим реално как те носят своята мисия, ще им се възхитим и ще им благодарим. Церемонията ще започне с тържествен водосвет на бойните знамена и знамената-светини от 9 ч. пред Паметника на незнайния воин. В 10 ч. е началото на тържествения парад на пл. „Княз Александър I“ с участието на десет блока от военни формирования от Българската армия. След тях ще преминат авиационна техника и около 50 единици техника на Сухопътни войски и на войските на Противовъздушна отбрана – много повече, отколкото през миналата година. В небето ще летят вертолети, транспортни и учебно-тренировъчни самолети, както и изтребители МиГ-29. Ако долната граница на облачността е допустима за безопасността на полетите, военната демонстрация ще се проведе и при лошо време, съобщи в интервю на Светослав Николов по bTV Radio командващият парада – заместник-командващият на Съвместното командване на силите генерал-майор Иван Лалов. За събитията от празника той коментира: „Искаме да покажем на обществото, че сме част от него и сме готови да го защитим, когато е необходимо, независимо от трудностите, които изпитваме в определени периоди, които не са били малки и преди, и сега за Българската армия.“

През тази година се навършват 30 години от въвеждането на въоръжение у нас на изтребителите МиГ-29 и за тях и техните пилоти разказват Габриела Наплатанова и операторът Павел Баев във филма „Форсаж“ в bTV Репортерите в събота от 19:30 ч. Ще чуем думите на няколко поколения летци, инженери и наземен състав, като сред пилотите е президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев. „Тези асове разказват с огромно вълнение за самолета като за живо същество. Те буквално казват, че той добива душа, когато излети в небето. Това е свързано с голямата аеродинамика на машината и с мощта на двигателите, които го правят маневрен и мощен във въздуха и създават красивото и ефирно усещане, когато се наблюдава пилотаж на тази машина.“ – разказа Габриела Наплатанова по bTV Radio. Филмът се спира и на проблемите с поддръжката на тези самолети, а чрез 360-градусова камера ще ни въведе в атмосферата в пилотската кабина. „Зрителите ще видят красотата на полета и романтиката на авиацията. Ще се запознаят и с някои драматични моменти – разкриваме подробности за катапултирането на екипаж през 2012 г., когато за щастие и двамата пилоти успяха да се спасят. Единият от тях продължава да служи в българските ВВС и да лети на МиГ-29. Той ще разкаже за това пред камерата на bTV.“ – добави Габриела Наплатанова.

На 6 май за десети път Националният военноисторически музей в София и неговите филиали в Крумово и Варна ни очакват с богата програма при свободен вход. В столицата безплатно можем да разгледаме външната и хронологичната експозиция, както и временната изложба. Ще можем да влезем в пилотската кабина на хеликоптер, както и в отделенията за управление на ракетен комплекс и на подвижен радиовисотомер. Нова временна изложба разказва флотската история по повод 140-та годишнина от създаването на Военноморските сили. Концерти ще изнесат Представителният духов оркестър на Сухопътни войски и Представителният фолклорен ансамбъл „Шевица“. Посетителите ще бъдат нагостени с войнишка боб чорба, а с мрежа „Хлебни къщи“ децата могат да участват в приготвянето на гергьовденски хляб и да рисуват картини върху брашно. Музеят ще е отворен от 10 до 17 ч. „Акцентираме върху връзката между посетителите и воинските традиции и бит, както и върху народното разбиране за празника. Като част от програмата ще се извие и голямо гергьовско хоро.“ – разказа пред bTV Radio Деяна Костова от НВИМ.

Посетителите в Музея на авиацията в Крумово също ще имат свободен достъп до кабините на самолет и хеликоптер, а за децата ще се организират игри. Във Военноморския музей във Варна можем да разгледаме най-новата временна изложба, посветена на ордена „За храброст“. Акцент е гостуването от София на пиката на Самарското знаме, в която е вградена първа степен на отличието.

Честването на 6 май, както и посещението на папа Франциск, налагат ограничения в движението и паркирането в центъра на София. С наближаването на събитията постепенно се увеличават зоните, в които преминаването и паркирането на автомобили е забранено. Повече подробности можете да откриете на сайта на bTV Новините тук. „Екипи на Центъра за градска мобилност поставят на входовете в центъра и раздават на минувачи листовки с информация за ограниченията, които се налагат. Собствениците на коли с винетки за паркиране в платените подзони 4 и 5 ще могат да използват съседните. От 8 ч. на 4 май трябва да бъдат освободени площите около Националния стадион „Васил Левски“. Автомобилите в затворените зони ще бъдат изместени с паяци, а водачите няма да бъдат санкционирани. Колите ще бъдат репатрирани на други места по разпореждане на представителите на КАТ. Информация за преместени коли можете да получите на телефона на Центъра за градска мобилност – 0700 13 233. В дните с ограничения представители на КАТ ще насочват водачите от къде могат да преминат. Препоръчваме да използвате градския транспорт, за дневните линии на който няма да настъпят промени. Единствено нощният транспорт ще бъде засегнат до понеделник включително. Закриват се спирките на пл. „Княз Александър I“, ул. „Париж“ и ул. „6 септември“. Разкрива се нова спирка за връзка на четирите линии на бул. „Дондуков“ при ул. „Сердика“.“ – съобщи в предаването „За града“ Румяна Милова от Центъра за градска мобилност.

След великденските празници се очаква нова вълна пътуващи за Гергьовден и интензивно движение заради завръщането на хората, решили да слеят двете поредици от почивни дни. За улеснение на водачите днес от 16 до 20 ч., както и в понеделник от 14 до 20 ч. се спират тежкотоварните автомобили по автомагистралите и най-натоварените пътища. От 10 ч. днес до 10 ч. в неделя има по две ленти за движение към Варна и Бургас в районите на виадуктите, които се ремонтират по магистралите „Тракия“ и „Хемус“. След това по две ленти ще има в обратната посока. Същата организация на движение се прилага и в прохода „Владая“, съобщи пред bTV Radio дежурният в Ситуационния център на агенция „Пътна инфраструктура“ Денислав Пейчев.

Празничните дни ще бъдат съпътствани от началото на валежи, които ще бъдат особено силни в понеделник. „Вятърът ще стане студен, ще започне значително понижение на температурите. Следобед и привечер на много места се очакват гръмотевични бури и интензивни валежи, възможно е дори да има градушки. Времето няма да е подходящо за дълъг път. Затова е по-добре да се върнете в София в неделя или във вторник.“ – посъветва телевизионният метеоролог Станислава Цалова. Тя съобщи, че влошаването на времето ще започне в неделя привечер и ще остане студено и във вторник и сряда.

За времето по райони можете да се информирате на dalivali.bg.