От новата учебна година кандидатстването за прием в първи клас в София вече ще бъде по електронен път. Така се надгражда системата за записване в детските градини, създадена, за да облекчи родителите – да не се налага да събират документи, да ги носят в градините и да чакат по опашки. „Винаги стремежът ни е бил тази система да бъда разширена поетапно и да обхване и първи клас, когато започва цикълът на училищното образование.“ – коментира по bTV Radio заместник-кметът по образованието доц. д-р Тодор Чобанов.


По подготовката на електронната система общината работи с неправителствени организации в сферата. Учебен филм води родителя в режим, подпомагащ попълването. „Родителят попада в една много гостоприемна за него дигитална среда, в която не му се налага да подготвя нищо предварително.“ – поясни заместник-кметът по образованието. Служебно ще се удостоверяват 11 обстоятелства, като единствено документ за осиновяване ще се носи в училище при записването на детето. Родителите с акаунти за системата за детските градини използват новия й компонент, но трябва да обновят паролите си, тъй като те са усложнени с цел по-висока сигурност. Във всяко училище има поне по един служител, който ще съдейства на родители, които по някаква причина не могат сами да попълнят заявлението.


Критериите за прием остават същите – водещ е адресът. Най-много точки получават децата, чиито родители са от над три години на даден адрес. Изборът на училище ще става с посочване на предпочитание в поредицата от класирания. По индикативен график до 19 април 168-те общински училища в София заявяват паралелките, които заедно с карта на училищата ще бъдат публикувани в системата. До 28 май родителите кандидатстват и на 4 юни ще бъде обявено първото класиране. В момента десетки родители доброволци тестват системата, за да няма проблеми с нейната работа.


Заместник-кметът доц. д-р Тодор Чобанов, в чийто ресор е и културата, разказа по bTV Radio за бъдещото превръщане на къщата на Райня Княгиня в столицата във филиал на Регионалeн исторически музей – София: „Райна Княгиня е имала шест деца, които като вдовица отглежда в бедност. Тя е един от първите дипломирани акушери в България и е изродила лично стотици деца, като много често го е правила безплатно. Изключителна личност! Къщата е строена с доброволен труд на поборници, близки на семейството. По идея на общината тя бе обявена за културна ценност от местно значение. След ремонта в нея ще бъде направена експозиция, която ще разказва за основаването на Майчин дом и за работата на Райна Княгиня в областта на образованието и социалните дейности. Изложбата ще разказва и за тежката съдба на нейното семейство, подложено на репресии след 9-и септември, включително някои от синовете й са осъдени. Нека да се знае истината за тази забележителна българка и нейните деца, които са свързани с бележити събития в българската история. Това е история на скромен бит и отдаденост на каузи, която заслужава да се знае и да се помни такава, каквато е.“


Интервю на Светослав Николов: