От 8 милиона лева задължения до обновяване, доставка на нова, съвременна и единствена в страната медицинска апаратура и повишение на заплатите – днес общинската Първа МБАЛ показа на столичани новите възможности за лечение, които започва да предлага, благодарение на осъвременяването на техническата си база. Повече ще ни разкаже в предаването „За града“ по bTV Radio изпълнителният директор на болницата проф. Д-р Цветомир Димитров, дм.


Нова възможност да опознаем миналото на нашия град, ново място за занимания за учениците, нова сцена за култура – в София бе открита постоянната археологическа експозиция „Антична Сердика“ в Античния културно-комуникационен комплекс „Сердика“ (закритото археологическо ниво под бул. „Княгиня Мария Луиза“ № 2.) Какво разказва тя за миналото на града и как се развива експонирането на археологическото наследство ще разберем от заместник-кмета по направление „Култура, образование, спорт и превенция на зависимости“ доц. д-р Тодор Чобанов.


В Античния културно-комуникационен комплекс „Сердика“, както и в създадения преди няколко години парк около Западната порта на Сердика през уикенда ще се проведе Античен фестивал „Сердика е моят Рим“. Той ще ни върне векове назад във времето по тези земи с участието на 140 реконструктори от България, Румъния, Унгария, Австрия и Естония. Владимир Попов – председател на Сдружението за антични реконструкции Mos Maiorum Ulpiae Serdicae ще бъде събеседник в „За града“ днес.


Столичното 144 СУ „Народни будители“ започна новата учебна година с два нови интерактивни кабинета и класна стая на открито. За ползите от разнообразяването и обогатяването на средствата в обучението на учениците ще разкаже директорът Величка Николова. За помощта, която Министерството на образованието и науката оказва в осъвременяването на учебния процес, ще чуем главният експерт в министерството Елена Търничкова. „Знанието е сила, защото то ни дава свободата да изразяваме себе си и да отстояваме позициите си.“ – тези думи произнесе на откриването на учебната година народният представител Мария Илиева. И още от нейните насърчителни думи в репортажа от 144 СУ в София.


С музикална програма и възможност да посетим четири храма на различни вероизподения днес в София се провежда Празник на религиите. Той се организира по инициатива на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова, Софийска света митрополия и Националния съвет на религиозните общности в България. Шестте основни религиозни общности ще представят културна програма в столичното Ларго, а след това ще бъде проведено организирано посещение на четири храма в Четириъгълника на толерантността – православна и католическа църква, синагогата и джамията. Подробности ще научим от председателя на Националния съвет на религиозните общности в България Бирали Мюмюн – заместник-главен.

 
Картини, включително на Златю Бояджиев, Бенчо Обрешков, Дечко Узунов, Давид Перец, скулптура на Павел Койчев, ордени и медали, а също и информационни табла описват 140-годишната история на Българската дипломатическа служба. За развитието й, представено чрез артефакти в галерия „Академия“ на Националната художествена академия, разказва Явор Койнаков – началник на отдел в Държавния културен институт към Министъра на външните работи.


„Светът ни е красив, а го замърсяваме безотговорно. Трябва заедно да почистим градовете си от отпадъци, а себе си – от лоши мисли.“ – казва пред bTV Radio Марио Бионди за хубавото и лошото, което вижда в съвременния живот и за музиката като средство да ни помогне. Певецът идва за втори концерт у нас на 18 октомври в Зала 1 на НДК, а радиостанции от bTV Radio Group сме медиен партньор.


Днес bTV Action, RING и онлайн платформата VOYO.BG ще излъчат вълнуващи двубои от първия кръг от груповата фаза на Лига Европа. Никола Кацаров ще ни въведе в атмосферата на предстоящите срещи в предаването „За града“.