21 533 са случаите на заразени с COVID-19 столичани, от тях на домашно лечение са 15 890, излекувани са 4809. Това обяви директорът на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ проф. Асен Балтов. 

По думите му след заповедта на здравния министър в София са разкрити 3000 нови легла за пациенти с коронавирусна инфекция, от които 250 са за интензивно лечение. 

В столицата са хоспитализирани 713 души в средно-тежко състояние. 107 са в интензивни отделения. 

„Натискът върху болниците в София е изключително голям. „Пирогов“ вече осигури 200 легла за средно-тежки пациенти и увеличи броя на леглата си за пациенти, които се нуждаят от реанимация. Искам да благодаря на всички граждани, които спазват мерките“, заяви проф. Балтов. 

Медикът посъветва хората при първи симптоми на коронавирусна инфекция да си станат вкъщи, а ако до ден-два нямат подобрение – да потърсят лекарска помощ.

Здравният министър проф. Костадин Ангелов допълни, че нито едно лечебно заведение няма право да откаже помощ на пациент, който определя състоянието си за тежко. Той призна, че в София натискът е голям и забавяне има въпреки усилията.

Той добави, че се обмисля въвеждането на т.н. „зелени коридори“ за пазаруване на лица над 65 г. „Каквито и мерки да напишем, каквито и заповеди да издадем – ако хората не вярват в тях, ако не вярват в думите на лекарите – няма как да намалим натиска върху лекарите и сестрите. Голяма част от тях не са излизали от болниците от месец март. В София е най-големият натиск, увеличихме леглата, проблемът не е и в Координационния център – докато отиде линейката и леглата вече са заети“, коментира Проф. Ангелов.

По думите му COVID-19 вече се разпространява дифузно и трудно се контролира.