400 велосипеда ще бъдат отдавани под наем в центъра на София. Безплатно или срещу малка такса придвижването в столицата се очаква да бъде улеснено.

Кирил Карапанов е на 68 години и пътува от квартал "Надежда" до центъра с велосипед. Той твърди, че ако има колела под наем, хиляди столичани биха ги ползвали. „Който няма възможност да си купи, ще даде 2 лева, взима велосипед, ще си свърши работата и ще го върне”, каза той.

В Париж например, има над 20 хиляди велосипеда под наем. Услугата действа успешно в още 14 европейски държави. Идеята тя да бъде приложена и в София е кауза от години на сдружение „Велоеволюция”.

За София се предвиждат 33 станции с 400 велосипеда. До средата на декември общинарите трябва да одобрят проекта, после ще търсят концесионер. Той ще плаща поне 90 хиляди лева на година срещу правото да рекламира на 150 места в широкия център на града.

„Всеки велосипед, по документация, е необходимо да бъде оборудван с GPS, което до голяма степен да гарантира и посегателствата върху велосипеди, които се надяваме да избегнем”, смята Зафир Зарков и казва, че няма опасност от злоупотреби.

Информационна система ще показва в реално време колко велосипеда са в движение и къде можете да наемете свободен.

От Общината обещават, че успоредно със създаването на станции за велосипеди под наем, ще продължи изграждането на велосипедни алеи.