Служители доставят храна и лекарства на трудноподвижни хора, достъпът на външни лица до домовете за възрастни и за деца без родителска грижа е ограничен, в услугите в общността консултации се дават по телефона, а бездомните не напускат кризисните центрове. Така работят в обстановка на заплаха от коронавирус 90-те социални услуги и делегирани от държавата дейности, на които Столичната община е доставчик, съобщи по bTV Radio директорът на общинската дирекция „Социални дейности“ Мина Йовчева.

По инициатива на общината „Социален патронаж“ доставя храни и лекарства на самотноживеещите възрастни хора, както и на лежащоболните. Те могат да се обаждат всеки ден на тел. 02/818 8522 и 0879 811 403 от 9 до 16 ч. и след това ще получат необходимото им. „Искаме да запазим максимално спокойствието и здравето на хората, които не могат да излязат от дома си.“ – каза Мина Йовчева.

В осемте специализирани институции – така наречените домове – достъпът на външни лица е ограничен, спрени са и масовите мероприятия. Родителите, ползващи социални услуги в общността, са информирани, че консултациите със специалисти могат да се извършват по телефона. Бездомните, настанени в кризисни центрове, нямат право да напускат сградите, където са им осигурени храна и медикаменти. Дезинфектанти и предпазни средства са предоставени на всички служители и клиентите на социалните дейности на Столична община, съобщи още Мина Йовчева.

Интервю на Светослав Николов в предаването „За града“ на 16 март: