За първи път от над 30 години в България ще се строи библиотечна сграда. Това ще стане във Варна.

В модерната сграда, която предстои да изградена, ще се помещава Регионалната библиотека „Пенчо Славейков". Тя е с над 130-годишна история и разполага с фонд от близо 900 хил. тома.

Никога досега обаче библиотеката не е имала свое собствено място в града, а фондът и помещенията ѝ са разпръснати в няколко различни точки.

Основната част от библиотеката се помещава в сградата на общината. Проблемите са много: тесни пространства, неудобни рафтове, слабо осветление.

„Височината не позволява да бъдат ползвани книгите свободно от всички в по-горните нива. Затруднява и по-възрастните с търсене на по-ниските нива. Липсват площи, за да може човек да седне с книгата и да се усамоти", обяснява Даниела Канева от библиотеката.

Служителите от години мечтаят за удобна и модерна сграда, която да е културен център – както е в страните на запад от България.

Сега сбъдването на мечтата е близо. Новата сграда ще бъде на четири етажа, цялата в стъкло, с голям паркинг и ще може да съхранява 1,3 млн. книги.

"Това е място за социални срещи, място за общуване, място за представяне на книги, място за различни творчески ателиета", обяснява директорът на библиотеката Емилия Милкова.

Проектът за библиотеката е дело на холандско архитектурно бюро и беше избран измежду 370 други.

Очаква се строителството да започне до година и да струва близо 40 млн. лв.