Народното събрание реши местата за настаняване с една звезда да плащат туристически данък. Това се случи след като депутатите приеха промени в Закона за независимия финансов одит, с чиито преходни и заключителни разпоредби измениха Закона за местните данъци и такси.

Текстовете бяха вкарани между двете четения и ще засегнат и отдаващите жилища под наем през платформи като Airbnb. Автор на предложението е председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова (ГЕРБ). Това е втора атака срещу този тип сайтове, които са популярни както сред пътуващите, така и сред отдаващите у нас – при гласуването на бюджета беше направен опит тази дейност да бъде тотално поставена извън закона.

В крайна сметка консенсусното решение беше въвеждане на регистрация на този тип обекти, но без изискване да минават през процедура като за хотел.

Стоянова защити днешните промени, с които се въвежда данък „Нощувка“. По думите ѝ и преди е имало изискване в Закона за местните данъци и такси да се плаща туристическа такса за стаите и апартаментите за гости – просто сега се подчертава изрично, че всички трябва да я плащат: „Явно е имало тотално неспазване на данъчното законодателство и сега, когато започнаха дебатите по тези проблеми, някои хора разбраха, че и тази дейност подлежи на облагане“.

В момента ако предлагаш стая или жилище в Airbnb, трябва да плащаш патентен данък. Собствениците обаче са против. „Патентният данък е облекчение, не мога да си обясня защо искат да отпадне – той замества данъка върху доходите и данъка върху печалбата. По-лесно е да платиш една сума, отколкото да водиш подробна документация за своите приходи“, отговори им задочно Стоянова.

Тя и заподозря, че зад исканията има „намерение да плащат по-малко от определения патентен данък, който е доста нисък – 250 лв. на апартамент на година“.