Ваксинацията с препарата на „АстраЗенека“ се възобновява днес у нас.

Това стана възможно, след като Европейската агенция по лекарствата потвърди ефикасността и безопасността на „АстраЗенека“, а директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов издаде заповед за възобновяване на ваксинацията с Оксфордската ваксина.

Електронният регистър на желаещите да се ваксинират срещу COVID-19 възобновява записването за имунизация.

Всички лица, които са се регистрирали за поставяне на ваксина за седмицата, през която ваксинационните центрове бяха затворени, ще бъдат автоматично презаписани с една седмица напред.

Всеки регистриран ще получи есемес или имейл за новата дата и час на имунизацията през избрания от него канал за връзка. 24 часа преди ваксинацията системата ще изпрати ново напомняне.

Потребителите имат възможност да променят дата и часа на ваксинация и да изберат друг времеви прозорец, в зависимост от натовареността на ваксинационните центрове.

Регистрирането на нови потребители, които желаят да се имунизират, ще е възможно от 20 март 2021 г. (събота) на адрес https://www.his.bg/bg/reservation.

Освен България, още поне 8 европейски държави възобновяват ваксинациите с "Астра Зенека" след вчерашното положително становище на Европейската агенция по лекарствата.

Германия, Франция, Италия, Литва и Кипър - също от днес, а Испания, Нидерландия и Латвия – от следващата седмица.

Очаква се днес Европейската агенция по лекарствата да огласи заключенията от разследването си за безопасността на ваксината.