Доброволци осигуряват храна на десетки възрастни хора в Северозападна България, помагат им в ежедневието, а дейността си частично финансират от продажбата на сувенири, изработени от лица с интелектуални затруднения. „Проект Северозапад“ (във фейсбук) вече три години предоставя грижа за възрастните хора в села в региона на Мездра и Враца. До момента са обхванати седем, а от началото на следващата година се присъединяват още пет.

„Ремонтирахме предоставена от Община Мездра сграда и в нея разположихме патронажна кухня, в която готвим прясна храна от качествени продукти. Започнахме да помагаме на възрастните хора с пролетно почистване, а сега осигуряваме и домашни помощници за зимните месеци – нашите доброволци им цепят дървата, внасят ги вкъщи, палят и почистват печките, купуват им хляб, носят им лекарства от града. Има нужда от тази подкрепа, от това някой да е наколо и те да знаят, че могат да го потърсят. Най-голямата тъга на остаряването е, че хората се чувстват сами и изоставени. Гледаме да сме близо до тях и да им помагаме в ежедневието.“ – описа в интервю по bTV Radio оказваната от доброволците подкрепа създателят и управител на фондацията Яна Рупева. За възрастните хора се организират и медицински прегледи.

И ако в началото те не са можели да повярват, че някой идва да им помогне, то сега хора и от други общини ги търсят за съдействие – за помощ или дори за съвет. Целта на фондацията е така да развие услугите, че да се самоиздържа чрез минималните такси, които в момента събира единствено за продукти и режийни разходи, както и за заплащане на готвача и разносвача. Останалите средства набират от дарители и от благотворителни базари, на които продават сувенири, изработени от младежи с интелектуални затруднения. Вече три години „Проект Северозапад“ работи с доброволци, предимно млади хора от IT бранша. „За тях възможността да излязат от офисите и да се занимават с несвойствен труд носи удовлетворение. Но нашите баби ги посрещат с много обич и тя няма как да не им въздейства. Те се връщат всяка година да им помагат.“ – разказва Яна Рупева.

Предстои фондацията да лансира нови инициативи и да направи Северозапада по-популярен чрез създаване на туристически услуги. „Той е близко до София и така безкрайно непознат, а е толкова интересен и красив!“ – описва възхищението си Яна Рупева.

От дейността на „Проект Северозапад“ досега тя прави важен извод: „Ежедневно се учим да преодоляваме различни трудности, които не сме си представяли, че ще срещнем. Трудно ни е все още, безкрайно много разчитаме на дарителска помощ. Ежедневната среща с възрастни хора ни учи на повече смирение, защото си даваме сметка как важните неща в живота са в отношенията и доброто между хората, а не в егото и многото има́не. Ако хората до нас са добри, ако ние сме добри с хората около нас, се живее по-лесно.“

Интервю на Светослав Николов: