Отстранена е аварията, която остави без парно и топла вода голяма част от центъра на София. Топлоподаването се възстановява и режимът на работа ще бъде възстановен в пълен обем до късните часове на деня, съобщи пред bTV Radio Елизабета Павлова от „Топлофикацияа – София“.

Заради авария вчера следобед бе спряно подаването на топлоенергия към абонатите в карето между булевардите „Христо Ботев“, „Сливница“, „Патриарх Евтимий“, „Прага“, „Пенчо Славейков“, „Генерал Тотлебен“, „Генерал Скобелев“ и „Опълченска“ и улиците „Йоаким Кърчовски“ и „Даме Груев“.

Движението на трамвай №20 в участъка е спряно, като се очаква той отново да поеме по маршрута си от 9 март. В момента трамваят в посоката от депо „Искър“ обръща на Младежкия театър. В района на аварията пътниците могат да ползват трамвай номер 22, който почти изцяло дублира маршрута на спрените мотриси.

Причината за аварията е пробив в остарял топлопровод. В този район мрежата е положена в средата на миналия век, а основни ремонтни дейности са извършвани за последно през 80-те години на миналия век, съобщиха от „Топлофикация – София“. От възникването на аварията вчера следобед до отстраняването й сега компанията е работила с подсилен екип в денонощен режим. За вдигания през нощта шум от тежката техника от „Топлофикация“ поднесоха извиненията си.

Възникналата днес по обяд друга авария – в кв. „Изток“ – бързо е била отстранена. Засегнати са били 15 абонатни станции, а топлоподаването е възстановено, съобщиха от „Топлофикация – София“.

Интервю на Светослав Николов: