От днес се възстановяват детските и женските консултации. Те ще се извършват при специален режим и само с предварително записан час.

Ще се следи за спазване на дистанцията между чакащите и няма да се разрешава струпване на хора пред кабинетите. Задължителните имунизации ще се извършват във вторник и четвъртък, като през тези дни общопрактикуващите лекари няма да приемат други пациенти. При нужда, те ще бъдат пренасочвани към други здравни заведения.

Възстановява се и плановият прием и плановите операции. С приоритет ще бъдат пациентите с най-належаща нужда.

Относно притесненията на личните лекар, че не са подготвени, председателят на Националния оперативен щаб ген.-майор Мутафчийски обяви, че това не е кампания със срокове и не трябва да се бърза със задължителното поставяне на ваксини.

„Естествено е, че първият ден може да няма изградена организация и подготовка, в заповедта на министъра на здравеопазването са дадени указания“, допълни той.   

По думите на главния държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев са определили дните вторник и четвъртък за имунизации, за да предупредят останалите пациенти да избягват посещение при личните си лекари с други цели, за да няма смесване.

„Ако те са в състояние да свършат работата за един или два дни – няма проблем, те си определят графика и натоварването. Разбира се, че тези, които имат малки деца могат да го направят само в четвъртък“, уточни Кунчев.