Великобритания гласува за излизане от ЕС с 52% на 48%.

17 410 742 от подадените гласове на референдума са за излизане от ЕС, а 16 141 241 – за оставане, съобщи Би Би Си.

Избирателната активност на референдума е била 72,1 на сто - най-високата от 24 години насам. 

Първата жертва на брекзита се оказа най-големият му противник  - премиерът Дейвид Камерън. В емоционална реч пред "Даунинг стрийт" 10 Камерън заяви, че се оттегля от поста.

Лидерът на евроскептичната Партия за независимост на Обединеното кралство Найджъл Фараж коментира, че премиерът Дейвид Камерън трябва "незабавно" да подаде оставка, ако Великобритания е гласувала за излизане от ЕС.

 

 
 

По думите на Фараж победата на привържениците на излизането на Великобритания от ЕС от сега нататък е неизбежна.

 

„Във“ или „извън“ Европа? Голямото броене започнаСпоред изследване на компанията YouGov 52% от британците подкрепят оставането в Евросъюза, срещу 48% за евроскептиците

Според него излизането на Великобритания от ЕС е стъпка "за доброто на цяла Европа". "Ние ще построим нова Европа като съюз на суверенни държави, които ще дружат, ще търгуват, ще си сътрудничат", заяви Найджъл Фараж. "Може да се каже, че 23 юни ще стане нашият нов ден на независимостта", посочи той.

Доналд Туск за брекзит: Моментът е исторически, но не е време за истерияГотови сме и за този лош сценарий, каза председателя на Европейския съвет

Лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Джеръми Корбин, който е противник на Брекзита, но бе обвиняван във вяла кампания, заяви, че по-бедните британци са уморени от икономии и се чувстват маргинализирани от последователни правителства.

Факт е, че с изключение на Лондон никой друг регион на Англия не е гласувал в полза на оставането. Според анализатори изходът от вота показва огромната пропаст между столицата и провинцията.

Германският вицеканцлер Зигмар Габриел определи гласуването на британците за излизане от Европейския съюз като "лош ден за Европа", предаде Ройтерс.
"По дяволите. Лош ден за Европа", писа Габриел, който е и министър на икономиката, рано тази сутрин в Туитър.

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер също определи решението на референдума като „тъжен ден за Европа и Великобритания”.

Найджъл Фараж
(Photo: БГНЕС)

 Жителите на Шотландия и Северна Ирландия са гласували убедително за оставане на Великобритания в ЕС на вчерашния референдум, сочат окончателните резултати от преброяването на всички избирателни райони в тези две отделни административни части на Обединеното кралство.

1,66 млн. шотландци са гласували за продължаване на европейската интеграция, а само 1 милион - против това.

В Северна Ирландия 440 хиляди избиратели са гласували за запазване на членството в ЕС, което е близо 56 на сто от подадените гласове. 349 хиляди са гласували за брекзит.

Жителите на Уелс обаче са гласували за излизане на Великобритания от ЕС. За разрив с Брюксел са подадени 854,5 хиляди гласа, а за оставане в Евросъюза - 772,2 хиляди.

Брекзит, референдум
(Photo: БГНЕС)

Гласуването на британския референдум приключи в полунощ наше време.

В първите минути след края на гласуването социологическите агенции обявиха победа за привържениците на Европейския съюз с минимална преднина.

Първите официални данни от няколко обработени области обаче показаха преднина за скептиците на Еврообщността само с 3000 гласа.

Букмейкърите първоначално даваха превес за оставането в Евросъюза, но рано тази сутрин драматично смениха коефициентите и наклониха към подкрепа за брекзит.

На този фон британската лира падна до най-ниското си равнище от 31 години.

Курсовете на еврото и долара спрямо йената също паднаха. Европейският съюз подготвя среща на върха следващата седмица заради вота на британците. 

Френският президент Франсоа Оланд е в непрекъснат контакт с германския канцлер Ангела Меркел, предаде от Брюксел специалният пратеник на bTV Десислава Минчева. Очаква се незабавна среща между двамата, най-вероятно в Германия.

Има страни, които биха се съгласила на безболезнена раздяла, тоест Великобритания си отива, но продължава да има достъп до общия европейски пазар. Страни обаче като Германия и Франция желаят Великобритания да поеме своите отговорности и след като напуска Съюза, да няма достъп до общия европейски пазар. Това е не толкова назидателна реакция, колкото да няма „зараза” и се появят други потенциални кандидати за напускане.

Даунинг стрийт 10
 

Реално резултатът от референдума няма законно обвързващ характер. Той е чисто консултативен, но британският парламент е под тежък политически натиск да се съобрази с него.

В случай че и депутатите подкрепят брекзита, Великобритания няма да напусне Евросъюза незабавно. Страната е член на общността вече 43 години. В Лисабонския договор от 2009 година за първи път беше въведена клауза за доброволно излизане от Съюза.

Тя предвижда 2 години подготвителен период, през който отношенията помежду им трябва да бъдат предоговорени.

Ако Лондон иска да остане част от общия пазар, може да се наложи да внася определена сума в бюджета на ЕС, и също така да продължи да спазва европейските разпоредби за стоките, ако Евросъюзът поиска това от нея.