За шести път на 28 юни ще се проведе велошествието „София кара колело и тича за по-чист въздух“ . С начало в 11 ч. столичани на велосипеди ще изминат петкилометровия маршрут от площад „Народно събрание“ до Южния парк в инициативата, организирана от фондация „София – Европейска столица на спорта. Записванията за участие започват още в 9:30 ч. Всеки ще получи фланелка и ще може да украси колелото си с балони. В 11 ч. ще бъде даден старт, колоната ще премине по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“, при НДК 2 ще излезе на бул. „Витоша“ и от там ще се отправи към Южния парк, където победителите ще получат грамоти.

„Инициативата дава стимул все повече софиянци да изберат велосипедите, за да изминат пътя до работа през парковете и по велоалеите в града. Ленти за колоездачи се обособяват навсякъде, където се обновяват булеварди. Културата на придвижване в града с велосипед все повече става неразделна част от природосъобразния начин на живот.“ – посочи пред bTV Radio заместник-председателят на фондация „София – Европейска столица на спорта“ Анатоли Илиев.

На крайния пункт в Южен парк организаторите ще раздават информационни материали за предстоящи велосъбития в Природен парк „Витоша“. На самия 28 юни ще има изкачване по маршрута на Княжевския лифт, на 18 и 19 юли ще бъде организиран празник с велосипеди при хижа „Момина скала“, а традиционната обиколка на Витоша ще се проведе на 25 юли.

Интервю на Светослав Николов: