Новите винетки са с по-добър дизайн, повече защити и нова цена. От 15 декември в продажба влизат 2 млн. броя от тях, съобщи председателят на Агенция „Пътна инфраструктура” Лазар Лазаров.

Те могат да бъдат намерени в по-големите бензиностанции, Български пощи и регионалните пунктове на АПИ. Новите винетки ще важат от 1 януари 2016 г. Седмичните и месечните винетки за 2015 г., обаче ще важат до януари 2016 г.

За дизайна на новите винетни стикери на заден фон са използвани архитектурни и исторически паметници, като Рилският манастир. Освен това, за да бъдат избегнати фалшификациите, са въведени и нови защити.

Винетки - винетка - Лиляна Павлова - нови винетки
(Photo: Ладислав Цветков)

Винетките ще имат защита по отношение на серийните номера и случайно генериран код, който ще отговаря всяка винетка. Ако винетният стикер не отговаря на този код, значи става дума за фалшификация.

Председателят на АПИ обясни, че към момента приходите от винетки за 2015 г. са 225 521 182 лв., като се отчита нарастване спрямо 2014 г. „Средствата от винетките не са достатъчни, за да бъде запълнена празнината за средствата за възстановяването на пътната мрежа. Повече от 8 години винетките седят с непроменена цена, което генерира недофинансиране на пътния сектор”, каза Лазаров.

Винетки - винетка - Лиляна Павлова - нови винетки
(Photo: Ладислав Цветков)

Той обясни, че всяка година АПИ трябва да регенерира около 2000 км пътна мрежа, за да може тя да бъде като в европейските страни. „Това генерира около 720 млн. лв. за регенериране на 2000 км пътна мрежа на година. Направено е доста с малкото средства, които имаме в наличност”, добави Лазаров.