Фотоси от Гватемала гостуват в Общинския културен институт „Красно село“ в София. Изложбата ще бъде открита днес, 5 ноември /четвъртък/ от 18:30 ч. при спазване на въведените противоепидемични мерки. Тя се организира съвместно с Почетното Консулство на Гватемала и Културния център на Гватемала в България. Експозицията може да бъде разгледана до 14 ноември, от 09:00-17:00 ч. с вход свободен.

Изложбата от 20 пана е предоставена от Института по туризъм на Гватемала /ИНГУАТ/, като всеки посетител ще може да се запознае с уникалните пейзажи, емблематичните места на страната, местните жители и техните обичаи. Сред прелюбопитните кадри от екзотичната централноамериканска страна се отличават снимките от най-населения град в Централна Америка- Гватемала Сити, впечатляващия култов център на маите Тикал с неговите пирамиди, както и град Антигуа, обявен от ЮНЕСКО за обект на световното наследство през 1979 г. Цивилизацията на маите преживявава сложно социално развитие в Гватемала в продължение на две хилядолетия, като развива не само писането на йероглифите си,  но и постига успехи  в изкуството, архитектурата, системите за номериране, астрономията, математиката, разбирането си за екология и други социокултурни аспекти. Посетителите ще разгледат и фотоси от езерото Атитлан, Синият кратер в Петен, Чичикастенанго, Хюеутенанго.

„Другото интересно нещо, което ще представим са т.нар „куклички отнемащи тревогите“. Според гватемалската традиция, ако човек не може да спи или има някои тревоги, куклата ги отнема, като се грижи за решаването на проблемите на човека. Те се слагат под възглавницата. Те са мънички, пъстроцветни и са изработени от различни материали“, разкри в ефира на bTV radio Силвия Симова- директор на Културния център на Гватемала в столицата. „Имаме снимка на Кецал- националният символ на Гватемала. На името на тази птица е кръстена и валутата в страната. На 5 септември всяка година се отбелязва Деня на Кецала. Той е считан от древните цивилизации на Мезоамерика като божествена птица, а името й на езика на ацтеките Науатл означава „дълго перо“, добави Симова. На същия език Гватемала означава "място на много дървета". Населението на страната е 16 301 286, а понастоящем президентският пост се заема от Алехандро Джаматтей.
На 18 ноември от 18.30ч. ще се състои прожекцията на игралния филм „Капсули“ на режисьорката Вероника Риедел. Той е създаден през 2012 г. по действителен случай и преплита семейната среда, културните взаимовръзки и трафика на наркотици. Лентата показва  „как една култура се позовава на ценностите си и успява да преодолее трудни моменти в семейството“. Прожекцията е с с вход свободен, но трябва да заявите предварително вашето присъствие в Общинския културен институт „Красно село“.

Чуйте повече от интервюто на Георги Митов със Силвия Симова- директор на Културния център на Гватемала в столицата, разположено в звуковия файл: