Изграждането на третия лъч на метрото налага промяна в организацията на движението в центъра на София.

Тя засяга движението по бул. „Патриарх Евтимий“ около кръстовищата с бул. „Витоша“ и с ул. „Граф Игнатиев“, както и преминаването през тунела на НДК и по бул. „Васил Левски“.

- От 27 март за 14 месеца се забранява движението по бул. „Патриарх Евтимий“ в частта от бул. „Витоша“ до ул. „Княз Борис I“.

- Движението по бул. „Патриарх Евтимий“ в участъка между бул. „Витоша“ и ул. „Ангел Кънчев“ пък става двупосочно.

 

- Забранява движението по бул. „Патриарх Евтимий“ от бул. „Васил Левски“ до ул. „Хан Крум“.

 

Зам.-кметът на София по транспорта и транспортните комуникации Любомир Христов увери, че живущите и работещите в района ще имат пълен достъп до домовете и офисите си.

Достъпът до булеварда ще бъде през малките улички, които го пресичат.

- Движението в тунела под НДК ще става двупосочно. Така по бул. „Васил Левски“ от кръстовището с „Граф Игнатиев“ ще се преминава двупосочно до Петте кьошета.

- Изходът от тунела в посока към бул. „Черни връх“ ще бъде отворен за еднопосочно движение на автомобили.

Градски транспорт:

- Тролеите с номера 1, 2, 5, 8, 9 ще преминават двупосочно по бул. „Васил Левски“ от кръстовището с „Граф Игнатиев“ до Петте кьошета.

- Закриват се спирките на бул. „Патриарх Евтимий“ при кино „Одеон“, както и при бул. „Витоша“. Разкриват се нови временни спирки в посока към бул. „Прага“ за тролеите с номера 1, 2, 5, 8 и 9 на бул. „Васил Левски“, преди ул. „Данте“ и на бул. „Васил Левски“, непосредствено преди ул. „Г. С. Раковски“.

- Трамвай номер 6 ще продължи да се движи по бул. „Витоша“ до колелото в ж. к. „Иван Вазов“.

Шефът на столичния „Метрополитен“ Стоян Братоев каза, че метрото ще се строи по холандски метод. Новата метростанцията на НДК, част от третия лъч на метрото, ще бъде изградена под сегашната станция.

Паркиране:

- Закрива се синята зона по бул. „Патриарх Евтимий“ в участъка между бул. „Витоша“ и ул. „Ангел Кънчев“.

- Закриват се местата за паркиране по бул. „Васил Левски“ от ул. „Г. С. Раковски“ до бул. „Патриарх Евтимий“.

- По протежението на бул. „Патриарх Евтимий“ от ул. „Хан Крум“ до бул. „Витоша“ и от ул. „Княз Борис I“ до бул. „Христо Ботев“ ще бъдат разкрити нови места за синя зона двустранно.

В целия район от кръстовището на бул. „Васил Левски“ и ул. „Граф Игнатиев“ до Петте кьошета се закриват общо 100 места за паркиране, които ще бъдат компенсирани с нови 200 места.

Промените влизат в сила на 27 март и ще важат 14 месеца, съобщават от Столичната община, като уверяват, че това е минималният възможен срок.

Временна организация на движението ще има и в кв. „Красно село“. Тя е във връзка с изграждането на метростанция и пресичането на две нива на бул. „Цар Борис III“ и ул. „Житница“.

метро
 

- На 22 март се затварят части от бул. „Гоце Делчев“ от бул. „Цар Борис III“ до ул. „Княгиня Клементина“ и ул. „Житница“ до ул. „Кюстенджа“. Седем месеца движението ще се осъществява по обходни маршрути през вътрешнокварталните улици. 

- За 14 месеца се стеснява бул. „Цар Борис III“.

Градски транспорт:

- Променя се движението на автобусната линия 73 в посока към ж. к. „Гоце Делчев“, на линия 83 към зоопарка, както и на линия 102 в посока „Студентски град“.

- Изместват се автобусните спирки на линиите 63 и 260 и на трамваите с номера 4 и 5 на временно изградени перони в района на кръстовището на ул. „Житница“ при бул. „Гоце Делчев“ и „Цар Борис III“.