Владимир Путин печели президентските избори в Русия с голяма преднина – 76,67%, сочат резултатите от обработката на 99,8 на сто от протоколите на избирателните комисии.

На второ място е кандидатът на комунистите Павел Грудинин с 12 на сто от гласовете, трети е Владимир Жириновски с 5,8%.

Избирателната активност вчера е била 67,4 на сто, което е доста високо за страната.

Путин започва четвърти мандат след категорична победаПървите екзитполове му дават около три четвърти от гласовете

Близо 73 млн. избиратели са дали гласа си за Путин и това е най-убедителната му изборна победа досега. През 2000 г. той получи 39 млн. гласа, през 2004 г. – 49 млн., а през 2012 г. – 45 млн.

На места има 100% избирателна активност, едно от тях е Международната космическа станция.

Спечелвайки четвърти мандат, Путин ще е президент на Русия до 2024 г., когато ще навърши 71 години.

На журналистически въпрос дали ще се състезава за още един президентски мандат след 2024 г. той отговори: „Нека пресметнем. Мислите ли, че ще остана на власт, докато стана на 100 години? Не, не!“

Владимир Путин отпразнува победата си на митинг за КримНа полуострова над 90% от хората са гласували за него

Вечерта в Москва започна с огромно количество полиция, струпани около Червения площад. Победата на Путин беше обявена малко след 21 ч. местно време и беше отбелязана с песни, танци и музика цяла нощ. Празнуваше се и годишнината от присъединяването на Крим.

Точно в 23 ч. изненадващо на площада посрещнаха и победителя, въпреки че по план митингът, на който той трябваше да се обърне към симпатизантите си, трябваше да е днес сутринта. „Благодаря ви за резултата! Ние сме отбор и аз съм част от вашия отбор!“, заяви той.

Вижте повече в репортажа от Москва на специалният ни пратеник Десислава Ризова: