Важните тенденции в съвременната литература и значими факти от световното творческо наследство ще обсъдим с поети, писатели, литературоведи и експерти в мобилното студио на bTV Radio на Софийския международен литературен фестивал. Той е част от Софийския международен панаир на книгата и се провежда до неделя в Националния дворец на културата. Акцент на фестивала е френскоезичната литература. bTV Radio е медиен партньор.

В първото включване днес в 14:40 ч. ще представим инициативите на фестивала в разговор с програмния директор Тодора Радева. След това Даниел Ненчев ще ни гостува за дискусията за идеите без граници в изкуството на Георги Господинов и Теодор Ушев.

Между публицистиката и литературата са Мария Касимова – Моасе и Силвия Недкова, които ще опишат майсторството на художественото отразяване на събитията от действителността ни в 15:40 ч. днес.

След 16:30 ще ви срещнем с четири български авторки, които пишат своите произведения единствено или основно на френски. Това са Аксиния Михайлова, Албена Димитрова, Велина Минкова и Елица Георгиева.

В програмата ни утре писателката Теодора Димова ще сподели за преодоляването на предизвикателството да се пресъздадат в художествен вид насилията на комунистическия режим. Разговора очаквайте в 14:40 ч.

Виетнамката Анна Мои пише на френски и чрез културата на една чужда страна описва факти от живота в своята родина. „Оставете неосъзнатото да ви води. То ще ви позволи да се отрази същността ви.“ – посъветва тя вчера творците в лекция на конференция за франкофонията. И разказа, че в ателиетата, които води, понякога прибягва до хипноза, за да премахне пречките пред споделянето. Тя ще ни гостува в 15:40 ч.

Ще завършим с темата за френскоезичния комикс като забавление за деца, но и изкуство за всички възрасти. Темата за метаморфозите на жанра ще представи Антон Стайков, който ще ни гостува в 16:40 ч.