Петият пореден вот на недоверие срещу правителството беше отхвърлен от депутатите.

„За” гласуваха 102 депутати - БСП и ДПС, които по-рано декларираха, че ще искат оставка на правителството. „Против” – 124 от ГЕРБ и "Обединени патриоти". Въздържаха се от 11 "Воля".

Темата на вота беше "Корупция" и дойде на фона на масови протести срещу властта. Управляващите признават, че има причини за народното недоволство, но твърдят, че парламентарната опозиция не предлага реална алтернатива на хората.

Социалистите демонстративно напуснаха залата след обявяването на резултата от гласуването.

„Вие с вашия вот на недоверие излъгахте младите хора, които ходят по улиците. Излъгахте ги, че го правите заради тях, нищо подобно! (…) Глупаво е да искате да разрушите една държава, всичките институции на тази държава – заедно с един неосъществен фюрер да тръгнете към разрушаване на държавата и да казвате, че после искате да направите нещо за младите хора (…) Не съм чул, не съм прочел, не съм видял и никой не ми е разказал, че има умен политик, който да гради своята политика на омразата“, коментира в отрицателен вот Маноил Манев от ГЕРБ.

Съпартиецът му Спас Гърневски отиде и по-далеч, като използва цветисти квалификации по адрес на опозицията и похвали тези „видимо интелигентни хора“, които в хода на протестите са предотвратили „кървавия опит за смяна на властта“. „Формулирайте час по-скоро вашите представи за по-добър живот (…) създайте свой собствен политически проект. Истинската демокрация не се гради с насилие и кръв, а през бюлетините“, каза още той.

Валери Жаблянов от БСП призова управляващите да направят „дълбок управленски, политически и социологически анализ“ за мотивите на вота и мотивите на протеста, защото след няколко месеца идват избори, а там „обидите към БСП няма да помогнат“.