Задължителното носене на маски на закрити обществени места и по време на мероприятията на закрито се връщат заради повишения брой заразени с коронавирус. Това обяви здравният министър Кирил Ананиев на брифинг в МЗ.

По-рано днес при премиера Бойко Борисов се проведе среща с участието на Националния оперативен щаб, ръководството на РЗИ и шефовете на големи болници.

„Искаме, без да въвеждаме някакви нови извънредни нови тежки мерки, да се обърнем чрез вас към българските граждани и да поискаме от тях по-стриктно спазване на действащите мерки, за да няма по-високо разпространение на вируса, а оттам и по-висока степен на заболеваемост на българските граждани“, обясни Ананиев.

В магазините и търговските центрове ще трябва както клиенти, така и персонал да са с маски и със спазване на дистанция от 1,5 м. В нощните заведения, кина, театри и по време на спортните мероприятия на закрито пълняемостта на залите ще трябва да е до 50%, като всички присъстващи ще трябва да са с маски, шлемове и т.н.

При футболните мачове ще се допускат по 1000 души на сектор.

Ще се засили контролът по спазването на противоепидемичните мерки, а до края на седмицата ще се вземе решение и дали да не бъде продължена извънредната епидемична ситуация.