Филтрите срещу мръсен въздух в София ще струват на софиянци с над 1,5 млн. лв повече, спрямо първоначално договорената цена на Столичната община. При възложената втора обществена поръчка цената за един филтър, заедно с монтажа е нараснала с над 800 лв.

Снимка: btvnovinite.bg


Обществената  поръчка от август за първите 25 филтъра е на цена близо 3100 лв. за бройка, а сегашната – за близо 4000 лв. Разликата забелязва общинският съветник от опозицията, Альоша Даков.

Снимка: btvnovinite.bg


„Изключително притеснително е, в рамките на една година, едно и също устройство, цената му да нарасне повече от 25%. Тази разлика от над 820 лв. на филтър, по 2000 филтъра – прави 1,65 млн. лв”, обясни Даков.

По-евтината поръчка е платена по европейска програма, а по-скъпата – от общинския бюджет или с парите от данъци и такси на гражданите. Първата е с филтри от Швейцария, а втората – от България, по аналог.

В началото изпълнител е една фирма, а после с нея участват още две.  Обяснението на изпълнителя е в непредвидени разходи по монтажа – заради лошо състояние на комините.

Снимка: btvnovinite.bg

„Това беше пилотен проект, заедно с местната администрация, ние успяхме да ги убедим, че всъщност няма как да се изпълни на тая цена, при положение, че проблемите, които възникват в процеса на монтаж са страшно много. Монтажът ускъпява най-вече”, уточни изпълнителят Даниел Дамянович.

Монтажът трае минимум час и половина, в зависимост от състоянието на комина.

Снимка: btvnovinite.bg

„Знаете, че са направени инвестиции в оборудване, в машини, персонал, кадрова обезпеченост по новата обществена поръчка. Ние установяваме и дали някой гори вътре нерегламентирано боклуци”, посочи Дамянович. 

От Столична община са в синхрон с отговора на изпълнителя. Към  новата по-висока цена влиза и задание за интерактивна карта с адресите на къщите с филтри на комините. Засега нямаме отговор каква част от тези над 1,5 млн. лв. са предвидени за нея.