Със задачата да подпомага развитието на столицата като дигитален град вчера за първи път се събра Дигиталният борд на София. „Зарядът бе много позитивен. Експертите с голям ентусиазъм се включиха в дискусиите. Видях, че те в детайли разбират материята и ще ни бъдат много полезни занапред.“ – коментира пред bTV Radio председателят на борда Генчо Керезов.

Той е заместник-кмет с ресор „Дигитализация, иновации и икономическо развитие“ от месец и създаването на Дигитален борд е първата му задача. Генчо Керезов определя структурата като изключително нужна: „Бордът е отворен и в първия му състав влязоха хората, които са помагали в изработването на Стратегията за дигитална трансформация на София. Имаме мисията да развиваме София като дигитален град.“ – коментира Генчо Керезов.

София е сред над 40 града в Европа, които участват в проект за дигитално развитие. Примери в това отношение дават лидери като Лондон и Атланта. „За да случим дигиталната трансформация, имаме нужда от координация в организационен, технологичен и обществен план. Бордът ще има най-активно участие във второто ниво. Ние трябва да познаваме най-добрите практики от света, да познаваме капацитета на местния бизнес и какво може да ни даде като решения, да се стремим към иновации във внедряването на нови процеси. Бордът е посланик на нашата дейност в общността и в публичното пространство.“ – описа задачата му неговият председател.

И още от интервюто на Светослав Николов с Генчо Керезов – заместник-кмет на София по направление „Дигитализация, иновации и икономическо развитие“: