Снегът и ледът напълниха травматологията на спешната болница „Пирогов”.

За последните 7 дни травматолозите са приели близо 1600 пациенти, както с леки така и с тежки счупвания. Този път обаче - освен пенсионери, лекарска помощ са потърсили хора, които са се контузили, докато са карали ски в планината.

Въпреки уверението на Столичната община, че всички подлези и спирки на градския транспорт са почистени, стълбите на подлезите все още са хлъзгави заради ниските температури.

Минаването по тях е истинско предизвикателство и за Ивелина и сина й Кристиян. „Опитваме се да се държим за ръце, но някой път е по-опасно да не го съборя аз, като се подхлъзна”, споделя майката.

Приоритетно в столицата се почистват и районите около училища и детски градини. За някои родители обаче има какво още да се желае.

„В последната една седмица имаше повишен травматизъм - прегледаните в този период  болни са 1570. Имаше малко повишен „спортен" травматизъм - има хубави условия за ски и скиорите в последните дни са доста сериозен процент от нашия контингент. Също в рамките на обичайното - преимуществена част от пациентите ни бяха възрастни хора с доста неприятни счупвания на бедрена и раменна кост”, обясни д-р Христо Стойчев, ортопед-травматолог в „Пирогов".

От столичната община увериха, че и днес продължава почистването на сняг и лед от тротоари и пешеходни зони. И напомнят гражданите да почистват снега пред домовете си и да махнат образувалите се ледени висулки от покривите.