Общият режим за регистриране и отчитане на доставките и на продажбите на течни горива вече ще се прилага и за големите петролни бази, които в шестмесечен срок трябва да поставят съответните измервателни уреди.

Това реши парламентът, който прие на второ четене на промени в Закона за корпоративното подоходно облагане, с които се изменя Законът за ДДС, предаде БТА.

Предложението за поставяне на измервателни уреди и в петролните бази беше направено от депутата от Патриотичния фронт Емил Димитров-Ревизово. Текстът беше приет със 100 гласа "за", 8 "против" и 9 гласа "въздържал се".

"Приходите са в горивата. В момента има една неравнопоставеност - всяка една бензиностанция на село, в града, в центъра на София има измервателни уреди, а петролните бази нямат", посочи той.

Съгласно закона вече и петролните бази ще издават касови бележки за извършените доставки/продажби на течни горива и ще имат дистанционна връзка с НАП, което ще даде възможност за определяне на наличните количества горива в резервоарите.

Властта се отказа от данък „градина” и данък „уикенд”Бюджетът за 2016 г. мина на първо четене без сериозен дебат

С приемането на второ четене на промените в Закона за корпоративното подоходно облагане народните представители окончателно се отказаха от въвеждането на т.нар. данък "Уикенд" - държавата да връща 70 на сто от ДДС при покупка на служебен автомобил, който се ползва и за лични нужди.