За зимно почистване на пътищата тази година са предвидени 60 милиона лева, съобщи председателят на агенция „Пътна инфраструктура” инж. Лазар Лазаров.

Миналата година сумата е била с 4 милиона лева по-малко - 56 милиона лева.

Регионалният министър Лиляна Павлова заяви, че фирмите, които имат сключени договори с пътната агенция за поддържане на републиканската пътна мрежа, са в сравнително добра готовност.

Към момента само в една област - Силистра, няма сключен 4-годишен договор с поддържаща фирма. Там обаче с временни договори има фирми, които да се грижат за зимното почистване, тъй като областта няма как да остане необезпечена, обясни Лазаров.

Павлова: Без поскъпване на винетките не може да има по-добри пътищаСпорът дали първо трябва да е плащането или ремонтът е като този за кокошката и яйцето

„През миналата година на фирмите, поддържащи пътищата за зимни условия, са наложени санкции между 350 и 400 хиляди лева”, каза още той.

Шефът на пътната агенция увери, че ако утре завали сняг, фирмите имат достатъчно количество сол първия месец да работят без никакви проблеми при непрекъснат снеговалеж. Доставката на сол обаче продължава и към момента около 80% от нея е доставена.

Лазаров обеща, че следващата седмица на сайта на пътната агенция ще бъде публикувана карта с всички републикански пътища, като за всеки от тях ще бъде посочено съответното ниво на поддържане и срокът за разчистване на снежната покривка. Нивата са общо 4.

При магистралите и първокласните пътища допустимата дебелина по време на снеговалеж е 3 сантиметра, като тя трябва да бъде размекната от химическите вещества, тъй като в тези участъци е забранено използването на пясък. До 2 часа след спирането на снеговалежа участъкът трябва да се изчисти до асфалт. Лазаров все пак уточни, че по време на снеговалеж няма как да се изисква от фирмата-изпълнител пътят да е изчистен „до черно”.

Второто ниво включва висок клас пътища, като при тях по време на снеговалеж допустимата покривка е 5 см и след приключването му срокът за почистване е 3 часа.

Следващите 2 нива на поддържаност включват планински и високопланински пътища и проходи. При тях допустимият снежен пласт е 10 см, който може да е опесъчен на повърхността, а времето за разчистване е съответно 5 и 8 часа.