Пътуванията с цел туризъм трябва веднага да бъдат преустановени. Това заяви на брифинг в Министерския съвет външният министър Екатерина Захариева.

По думите ѝ ситуацията е изключително динамична и даже държави с ниска заболеваемост затварят сухоземните си и въздушните си граници и България не може да повлияе на тези решения.

От 13 март, когато у нас беше обявено извънредно положение и на практика в цяла Европа придвижването беше блокирано, над 200 българи са били прибрани в родината. Всеки върнат у нас ще е под 14 дни карантина.

Захариева отбеляза, че все още има и затруднения с тежкотоварния превоз на континента. На границата между Унгария и Австрия има 30 км опашка от австрийска страна. Външният министър посочи, че е говорила с унгарския си колега и българските автомобили и автобуси след 21 ч. тази вечер ще тръгнат под кордон и в рамките на нощта трябва да достигнат до България. Така и тази вечер се очаква блокираните в Мароко наши сънародници да бъдат качени на самолет.

„Не е време за туризъм, не е време за приключения, време е за отговорност към всички“, заяви транспортният министър Росен Желязков.

Ще бъде организирано прибирането на британски туристи, които са в български курорти. Целта - "да не натоварват нашата здравна система с проблемите, които имат". При връщането на самолета от Великобритания той ще може да качи наши сънародници.

Той посочи, че чуждите превозвачи от рискови страни ще трябва в рамките на 24 часа да извършат всичките си дейности и на българска територия и да напуснат страната.

Денонощен телефон на МВнР: +359 2 948 24 04