Днес е крайният срок за плащане на местни данъци – за имот и за автомобил – с 5 % отстъпка, а също и за превеждането на първа вноска, ако се плаща на части, за местни данъци и такси. Втората вноска за данъци е дължима до 31 октомври, а за такса смет – 30 септември, като тук има и трета вноска със срок 30 ноември. Обичайно срокът за плащането с отстъпка и за първата вноска е 30 април, но заради извънредното положение и за финансово облекчение на софиянци, той бе удължен с два месеца.

„Заради извънредното положоение бяха удължени сроковете за плащане на местните данъци 5% отстъпка, както и за първата вноска за такса битови отпадъци. От 30 април тези срокове бяха преместени на 30 юни. Това съпадна със срока за първата вноска за плащане на местните данъци на части и за първа и втора за такса битови отпадъци. Към края на април платилите бяха малко, но към края на юни хората се възползват от отстъпката. Последните дни имаме по над 10 милиона лв. приходи на ден.“ – съобщи в интервю за предаването „За града“ заместник-кметът по направление „Финанси и здравеопазване“ Дончо Барбалов.

Столична община е една от първите, въвели възможността за онлайн плащания. През портала на общината   могат да се проверят дължимите суми и да се извършат плащанията с кредитна или дебитна карта, издадена от българска банка. За целта е нужно да имате ПИН от общината или ПИК от НАП. „През годините има ярко изразена тенденция все повече хора да плащат онлайн през виртуалния пос терминал на общината, където не се дължат такси и комисинони. Началният ни процент обаче е нисък. Все още голяма част от сумите се заплащат през банки или на гишетата на СО. Но ръстът на хората, които плащат електронно нараства и се надявам скоро голяма част от хората да предпочитат този начин.“ – коментира заместник-кметът Дончо Барбалов.

Други начини на плащане са на гише, в който и да е от 22-та отдела „Общински приходи“, по банков път или чрез финансови посредници.

Интервю на Светослав Николов: