Родителите, които ще изпратят децата си на детска градина, е препоръчително да се свържат със заведенията поне два дни по-рано и да ги информират. „Нека да носят торбичка за обувките на децата и да не ги изпращат с играчки от вкъщи. Поне веднъж дневно да мерят температурата на детето и да следят за симптоми, които биха означавали грип или COVID-19. Ако личният лекар е препоръчал детето да носи маска, да подготвят най-малко две.“ – запозна с условията заместник-кметът по образованието на Столична община доц. д-р Тодор Чобанов. „При всички случаи призоваваме за спокойствие, за внимателно запознаване с процедурите, които са достъпни в интернет, и за спазването им.“ – обърна се към родителите д-р Чобанов в интервю по bTV Radio.

Над 44 000 деца ходят на ясли и детски градини в София. При отварянето на детските заведения след карантината се проведе анкета сред родителите. При заявено посещение на над 10 000 деца в 1076 градински групи реално в първия ден са изпратени 5 463 деца в 1056 групи. Така отварят 173 вместо 176 градини. За яслите е заявено посещението на 1614 деца в 198 групи, а са заведени 885 деца в 184 групи. В общината очакват в следващите дни да има повишаване на броя на посещенията. „Много родители действително се колебаят и притесняват – това е разбираемо.  И ние, и министерството, призовахме родителите, които имат възможност да гледат децата си у дома, да го правят. Опасността не е отминала и всеки родител трябва да вземе своето отговорно решение. Затова са и въведени декларации за информирано съгласие и споделена отговорност.“ – посочи заместник-кметът по образованието.

Доц. д-р Тодор Чобанов запозна с предварително извършените дейности и ежедневните мерки за предотвратяване на заболяване. Дворовете са окосени и дезинфекцирани, обработени са и всички вътрешни пространства. Помещенията ще се дезинфекцират четири пъти на ден, а външните зони – поне веднъж. Отделните групи и персоналът, който работи с тях, са изолирани, а при добро време децата ще са навън. „Всички детски градини имат дезинфектанти и предпазни средства. На места по-опитните директори са предприели тестване на персонала. С помощта на държавата ще направим допълнително тестване на около 1000 души от детските градини.“ – каза още по bTV Radio столичният заместник-кмет по образованието доц. д-р Тодор Чобанов.

Интервю на Светослав Николов от предаването „За града“ на 26 май: