Вместо страховити и негостоприемни – приятни, усмихващи, съпътстващи деня ни с цветове и мъдрост... Това са софийските подлези, за които от няколко години насам последователно, ентусиазирано, с огромно желание и привличайки нови съмишленици се грижат младите хора от група „ПОдЛЕЗНО“. От тяхната сплотеност около добрата общата градска среда се роди група, която в събота и неделя ще свири, разбира се, в софийски подлези – при НДК и Софийския университет, а също и на бул. „Витоша“ при метростанция „Сердика“ и на Лятната естрада в Борисовата градина. Младежите ще представят дебютната си песен „Някой ми каза.“ Изкуство на всяка крачка в непосредствената градска среда… „Това е идеята на инициативата – да вкараме цвят и вяра... И нещо готино в живота на хората.“ – обясни в интервю за bTV Radio Митко Стафидов от „ПОдЛЕЗНО“.

Продължаваме разговор, който започнахме през 2014 г. при откриването на първия обновен подлез от младежката организация

http://www.jazzfm.bg/bg/news/priroda-v-grada-dobrota-v-obshtuvaneto-krasota-v-jivota-entusiazirani-mladeji-objiviha-s-cvetni-pana-podlez-na-carigradsko-shose/

 

На „ПОдЛЕЗНО“ благодарим за правещия връзката между града и парка със своите зелени картини от естествени материали първи подлез на „Цариградско шосе“ след Орлов мост.

Преминавайки през него, любувайки на цветята, слънцата и децата от фигурите по стените вече сме забравили проблемите на ежедневието в града, за да сме сред спокойствието, което природата ни дава в Борисовата градина.

Залепените на стените на подлеза при ул. „Александър Жендов“ отново на „Цариградско шосе“ касети, дискове и плочи, правят така, че освен стъпките, да „чуваме“ и музика. „Дори когато гонят тролея, да се обърнат, да погледнат някоя нота, да си запеят песен... Дори един човек да го направи, ще ни бъде приятно.“ – казва Моника Павлова от „ПОдЛЕЗНО“ също в предаването „За града“ по bTV Radio.

Митко Стафидов допълни колко приятно изненадани са били творците, когато на призива им за даряване на нужните материали са се отзовали много хора и от страната, които изпратили плочи от колекциите си на родители си, които вече не са сред нас.

„Бяхме много приятно изненади колко хората се включват в това и искат да дадат нещо ценно от себе си за тази инициатива, която е за всички.“ – разказва Митко, който лично оформя и оргафона, на който всеки може да посвири. „С джапанки се свири най-добре, но и с кредитна карта също се получава.“ – добави през смях.

Своята полезна дейност „ПОдЛЕЗНО“ пренесоха и на „Ботевградско шосе“, като обживиха с изкуство първия подлез на булеварда след моста на кв. „Подуяне“.

Там пътят ни минава край цветни стенописи, разказващи за богатата природа...

И черно-бели, припомнящи миналото на нашия град…

 

Край шеговити стенописи, каращи ни да се усмихнем...

... И сериозни, споделящи мъдрост, която ни дава спокойствие.

Всичко това „ПОдЛЕЗНО“ създават с идеята да допринасят: „Като видим нещо гадно, ни идват 101 идеи какво можем да пъхнем в тази ниша.“ – обяснява Митко Стафидов. Ентусиазма на съмишлениците Моника Павлова описва така: „Да сме все повече и да правим София едно все по-красиво и по-приятно място за живеене.“ И предстои още един обект на Цариградско шосе да грейне в техните ръце. Сега той е в очакване, както и ние.

През септември София ще има филмов подлез, скоро след като отбелязахме 100 години от създаването на първия български филм. „Ще превърнем подлеза в място, през което хората минават и влизат във филма.“ – смее се Митко Стафидов. Моника Павлова допълва: „София също може да бъде цветна и много красива, стига човек да отвори очите си и да се огледа наоколо. София е прекрасно място!“

Младите хора от „ПОдЛЕЗНО“ са вече готови с концепциите на още бъдещи свои проекти – подлез на историята, подлез на пикселите. А проектите стават все по-комуникативни със своята интерактивност. Ентусиастите знаят, че хората мразят да минават през подлезите, а им се налага всеки ден. Същата анкета обаче показва, че има ли изкуство там, мястото ще стане любимо на минувачите. Всички сме добре дошли да предложим подлез за освежаване, да се включим като доброволци, да чуем музиката на „ПОдЛЕЗНО“. Защото сърцата им пеят.

„ПОдЛЕЗНО“ ще ни свирят и пеят, ще ни предложат да танцуваме в споделени градски пространства утре. В 17 ч. започва поредицата от срещи – първо в подлеза на НДК, след това на бул. „Витоша“ при метростанция „Сердика“, а след това – в подлеза на Софийския университет. В неделя от 18:30 ч. музикантите и радетели за одухотворена чрез изкуството обща среда ще ни съберат отново – този път на Лятната естрада в Борисовата градина.

В добавка към обичта му към рисуването и към режисирането на филми, към стремежа му да променя към добро, както чуваме в „Някой ми каза“, Димитър Стафидов умее да пише песни и да пее, да свири на китара. Основателят на „ПОдЛЕЗНО“ Ивайло Неделчев се включва със соло на електрическа китара, а другите съмишленици са: Ивелин Лобутов (аранжимент), Димитър Кръстев (бас), Драгомир Русев и талисмана на „ПОдЛЕЗНО“ – кучето Рила (барабани, но Рила също така позира и танцува), Rock School (звукозапис и реализация), Александър Костов (миксиране).

Песента е подкрепена по програмата „Дебюти“ на Фонд „Култура“ към Министерството на културата.

Песента „Някой ми каза“ може да се изтегли от сайта на „ПОдЛЕЗНО“ podlezno.com.

Повече ще научите от разговора на Светослав Николов с Димитър Стафидов и Моника Павлова в прикачения файл.

Снимки: Светослав Николов, с изключение на концепцията за филмовия подлез („ПОдЛЕЗНО“) и фотосите от подготовката на клипа към песента „Някой ми каза“ (Моника Павлова)