Час за преглед в новооткритите Covid-зони в столични Диагностично-консултативни центрове вече може да се запазва и онлайн чрез здравния портал Myhealth.bg. Достъп до него има и през сайта на Столична община. Само за първите два дни от тази възможност са се възползвали над 250 души, съобщи пред bTV Radio заместник-кметът по финанси и здравеопазване Дончо Барбалов.

Порталът Myhealth.bg бе създаден през 2017 г. и дава възможност за връзка с 37 общински лечебни заведения – болници и ДКЦ-та. В него има информация за над 800 лекари, като за повече от 500 от тях могат да се записват часове. От началото на ноември са направени близо 900 резервации за преглед при специалисти. Чрез портала се получават и резултати от изследвания.

От началото на кризата е увеличен капацитетът на всички лечебни заведения на територията на Столична община, съобщи още заместник-кметът Дончо Барбалов. Според съобщените от заместник-кмета вчера пред bTV Radio данни в четирите многопрофилни общински болници понастоящем се лекуват 203-ма пациенти с Covid-19. От днес и в XIV ДКЦ има Ковид кабинет, с което общият брой става 9, а целта е да се достигне поне до 11. Там всеки с направление може да бъде прегледан, да му се направи образна диагностика, кръвна картина и бърз антигенен тест, за да вземе личният лекар решение за лечение. Завчера през кабинетите са преминали 378 пациенти, направени са 344 бързи теста, от които 112 са се оказали положителни. „Това са 112 болни, които са намерили медицинска грижа само в рамките на вчерашния ден.“ – коментира в предаването „За града“ по bTV Radio на 17 ноември Дончо Барбалов.

„Що се отнася до новата дейност в ДКЦ разчитаме силно на ангажимента, поет от Министерството на здравеопазването, да осигури средства за работата на тези екипи. Виждаме в проекта за допълнение на Националния рамков договор уреден този въпрос. До момента на подписването му ние осигуряваме тестовете чрез общинския бюджет, защото за нас е изключително важно тази услуга да стартира колкото може по-скоро и повече хора да се възползват от допълнителните медицински услуги, които осигуряваме.“ – каза заместник-кметът по финанси и здравеопазване Дончо Барбалов.

Успоредно с мерките в здравеопазването Столична община предприема действия за запазване на работните места чрез намаляване или премахване на общинските наеми, както и чрез поевтиняването на тротоарното право за заведенията за обществено хранене. Бе гласувано и ново издание на програмата в подкрепа на културните оператори и заетите в творческия сектор.

Интервю на Светослав Николов: