Започна обработката на софийските парковете срещу кърлежи и комари. Тази сутрин още от 5 ч. на терен работят девет екипа.

По-леснодостъпните райони се обработват със специално обозначени автомобили, а по-труднодостъпните – ръчно.

Снимка: bTV

 

Третирането на тревните площи е започнало още вчера – в Южния парк, кв. „Лозенец“ и ж.к. „Люлин“, както и в Нови Искър. Днес екипите са в Борисовата градина и районите Банкя и Панчарево.

На вече обработените места се поставят информационни табели с данни за използвания препарат и карантинния срок.

Препаратите са разрешени от Министерството на здравеопазването и обработката е съобразена с посещенията в парковете и градините – започват рано сутрин и приключват около 10 ч., увери Цезарина Илиева – гл. експерт в РЗИ – София. Тя апелира гражданите да се съобразяват с информационните табели.

 

Снимка: bTV

Илиева посочи, че вече втора седмица се извършва обработка срещу ларвите на комарите в постоянните водни басейни.

Снимка: bTV

Тя призова собствениците на домашни любимци редовно да ги преглеждат и ако намерят кърлежи, своевременно да ги отстраняват, защото всеки кърлеж може да снесе до 14 хил. яйца. Превенцията е много важна, не толкова обработките, добави Илиева.

Експертът припомни, че най-добре е кърлежите да се отстраняват от медицински лица.

Тя препоръча да не се посещават труднопроходими неокосени места, а през април и май децата да не се оставят да седят директно на тревата, както и да се прави оглед след разходка в природата. „Любимите“ места за впиване на кърлежите са гънките на коляното, ингвиналната област, врата – там, където кожата е по-нежна, обясни Илиева.

Вижте повече във видеото:

Още информация как да се предпазите от кърлежи може да намерите тук